Kosma Szczepaniak| 

Otwarcie restauracji i kawiarni. Czy muszę mieć maseczkę? Jakie zasady obowiązują?

6

Przed nami trzeci, przedostatni etap luzowania obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Od 18 maja do funkcjonowania wracają między innymi restauracje, kawiarnie czy bary. Jakie zasady będą tam funkcjonowały? Czy w lokalu należy nosić maseczkę ochronną?

Jakie zasady panują w restauracjach?
Jakie zasady panują w restauracjach? (Getty Images)

18 maja rozpoczął się trzeci etap odmrażania polskiej gospodarki ze skutków koronawirusa. Dla Polaków najważniejszymi informacjami są otwarcie salonów fryzjerskich i kosmetycznych, a także przywrócenie do funkcjonowania lokali z branży gastronomicznej.

Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

Nowe zasady funkcjonowania. Czy muszę mieć maseczkę?

Przed wejściem do lokalu, klienci są zobowiązani do dezynfekcji rąk. Będzie to możliwe dzięki specjalnie ustawionym dozownikom z płynem przy wejściu do restauracji. Na terenie lokalu również znajdować się będą specjalnie ustawione strefy, w którym będzie można dokonać dezynfekcji.

Czy w lokalu muszę mieć maseczkę? Wchodząc do restauracji musimy mieć zasłonięte nos oraz usta. Zwolnieni z tego obowiązku jesteśmy dopiero w momencie, w którym zajmiemy miejsce przy stoliku oraz, rzecz jasna, w trakcie konsumpcji.

Przy stoliku powinniśmy siedzieć pojedynczo. Są jednak od tej zasady pewne wyjątki. Przy wspólnym stoliku może zasiadać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W więcej niż jedną osobę przy stoliku możemy też usiąść, jeżeli odległość między klientami wynosi przynajmniej 1,5m i nie siedzą one na przeciwko siebie (chyba, że rozdziela je przynajmniej metrowa ochrona, np. z pleksi).

Nowe wymogi i zalecenia dla gastronomii

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić