Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Watykan potwierdza.

Zmarł papież Franciszek

Czekolada, która pomoże dbać o zdrowie? Opracował ją Polak

30

Dr inż. Bartosz Błoński z wydziału Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu opracował czekolady, które bez wątpienia można zaliczyć do grona jednych z najzdrowszych na świecie. Wszystko dlatego, że zostały wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń, co pomoże w walce z osteoporozą.

Czekolada, która pomoże dbać o zdrowie? Opracował ją Polak
Polski naukowiec stworzył wyjątkową czekoladę (Unsplash)

W ramach doktoratu wdrożeniowego dr inż. Bartosz Błoński opracował czekoladę gorzką oraz deserową, które będą uzupełnieniem diety dla osób zmagających się z osteoporozą. Choroba uznawana przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę XXI wieku dotyka wielu osób.

Według danych zaprezentowanych przez serwis Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia cierpi na nią 22,1 proc. kobiet oraz 6,1 proc. mężczyzn powyżej 50. roku życia. Jej skutki mogą być poważne, ponieważ osteoporoza prowadzi do zmniejszenia gęstości kości i zmian w ich strukturze, przez co stają się delikatniejsze i bardziej podatne na złamania. Dlatego też lekarze zalecają właśnie stosowanie odpowiedniej diety oraz regularną aktywność fizyczną.

Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływu na jej właściwości sensoryczne. Jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłyby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją - zaznaczył w informacji prasowej dr Błoński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: ZOBACZ TAKŻE: Czy warto kupić hulajnogę elektryczną Sharp KS4-CEU?

Naukowiec zaznacza też, że na pomysł stworzenia czekolady wpadł, obserwując, ile leków i suplementów zażywają jego dziadkowie. Postanowił połączyć pożyteczne z przyjemnym i opracować produkt, który jest odpowiedzią na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej.

Z dostępnych informacji wynika, że czekolada dla chorujących na osteoporozę nie różni się w smaku od tej tradycyjnej. Sacharozę zastąpiono jednak cukrem brzozowym. Dodatkowo musi ona spełniać określone przez eksperta warunki: być pochodzenia naturalnego, zostać wzbogacona o prozdrowotne składniki i przypominać żywność tradycyjną. Czekolada nie weszła jeszcze w fazę produkcji masowej, ale w przyszłości może zyskać wielu zwolenników.

Autor: KMO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polacy wybiorą nowego papieża. Zabraknie kardynała Dziwisza
Oficjalna przyczyna śmierci papieża Franciszka. Wiadomo, kiedy ją poznamy
Papież Franciszek był "człowiekiem pokory". Tak żegnają go światowi przywódcy
Król Karol III przemówił po śmierci papieża Franciszka. "Jesteśmy zasmuceni"
Do tego zachęcał papież Franciszek. Chciał, by każdy miał ją przy sobie
Tak ogłosili śmierć papieża Franciszka. Nagranie trafiło do sieci
To miejsce papież Franciszek odwiedził jako pierwsze. Był to ważny symbol
Polski Kościół żegna papieża. Zabiły dzwony. Będą dalsze uroczystości
Paryż żegna papieża Franciszka. Dzwony Notre Dame zabiły 88 razy
Papież Franciszek zostanie uznany świętym? To musi się stać
Pokazali, co się dzieje w Watykanie po śmierci papieża. Zdjęcia trafiły do sieci
Na papieża spoza Europy czekaliśmy wieki. Franciszek przeszedł do historii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić