Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. BA
|

Jak usunąć konto na Facebooku?

5
Podziel się:

Jak zlikwidować konto na Facebooku na trwałe i jak zawiesić na pewien czas? Czym różnią się od siebie te opcje?

Jak usunąć konto na Facebooku?
Jak usunąć konto na Facebooku? Wyjaśniamy (Getty Images, Anadolu Agency)

Facebook to największy i najbardziej popularny portal społecznościowy, zarówno wśród starszych, jak i młodszych. Miesięcznie używa go nawet około 2 miliardów osób. Czasem jednak pojawiają się powody, dla których chcemy usunąć swoje konto i zniknąć z Facebooka. Portal umożliwia dokonanie tego na dwa sposoby: po pierwsze całkowita i trwała dezaktywacja konta, po drugie usunięcie konta na pewien czas, czyli czasowa dezaktywacja. Przyjrzyj się, jak tego dokonać i czym różnią się obie opcje. 

Jak zlikwidować konto na Facebooku — na trwałe

Trwałe usunięcie swojego konta nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Wystarczy zalogować się na swój profil i w prawym górnym rogu wybrać ustawienia. Następnie przechodzimy w dół do sekcji "Twoje informacje" na Facebooku i wybieramy "Własność konta i kontrola". W kolejnym kroku zaznaczamy "Dezaktywacja i usunięcie" , po czym wybieramy opcję "Usuń konto". Na samym końcu potwierdzamy swój zamiar poprzez "Kontynuuj usunięcie konta". Aby zakończyć całą operację, wybieramy "Usuń konto". W taki sposób konto zostało skasowane.

Warto dodać, że przed usunięciem swojego konta, można pobrać kopię swoich informacji, np. zdjęć i postów zamieszczonych na Facebooku. Po dezaktywacji te dane zostaną całkowicie utracone. Pamiętaj także o tym, że od tej pory nie będzie możliwe korzystanie z aplikacji Facebook Messenger.

Również strony, które były kontrolowane tylko przez ciebie, zostaną usunięte. Jeśli nie chcesz, by zniknęły z Facebooka, przekaz kontrolę nad nimi innym osobom.

Usuwanie konta — tymczasowe

Druga opcja oferowana przez Facebooka umożliwia tymczasową dezaktywację konta. Oznacza ona, że inni użytkownicy nie będą w stanie podejrzeć naszego profilu. Od trwałego usunięcia opcja ta różni się przede wszystkim tym, że zdjęcia, posty i zamieszczone na profilu do tej pory filmy nie zostaną usunięte. Bardzo istotną różnicą jest to, że nadal będzie można korzystać z aplikacji Facebook Messenger. Zarówno my będziemy mogli wysłać do kogoś wiadomość, jak i ktoś będzie mógł napisać do nas.

Znajomi będą widzieć nasz status, naszą obecność, a widząc, że jesteśmy online, będą mogli rozpocząć konwersację. Co więcej, strony kontrolowane tylko przez Ciebie nie zostaną dezaktywowane. Jeśli któregoś dnia obudzimy się i zmienimy zdanie, chcąc przywrócić konto na FB, w każdej chwili można ponownie aktywować konto w bardzo szybki sposób.

Zobacz także: Wojtek Gola broni Fame MMA: "Inni zobaczyli, że można z tego czerpać duże zyski"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Dziadzio44
4 miesiące temu
Jak usunąć niechciane osoby z Messengera?
Iza
4 miesiące temu
Fajnie a jak usunąć tymczasowo? Bo artykuł nie dokończony
Po co?
5 miesięcy temu
Najlepiej nie zakładać...
Gość
5 miesięcy temu
A jak usunąć zablokowane konto?
Vvv
5 miesięcy temu
Pomocy haker przejął moje konto i nie mogę go usunąć.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić