Marcin Hołowacz
Marcin Hołowacz| 

Pomoże z COVID-19. Ta roślina działa na wszystkie warianty koronawirusa

182

Jest roślina, która pomoże w walce z różnymi wariantami koronawirusa. Odkrycie naukowców z brytyjskiego uniwersytetu w Nottingham wskazuje, że jej skuteczność na COVID-19 została oceniona na 95%. Wszystko sprowadza się do substancji pochodzenia roślinnego o nazwie tapsigargin (TG).

Pomoże z COVID-19. Ta roślina działa na wszystkie warianty koronawirusa
Koronawirus (Pexels)

Aktualnie niepokojące jest między innymi to, że określone warianty koronawirusa są w stanie namnażać się szybciej od pozostałych. Pracownicy naukowi przeprowadzili badanie, które pokazało, że Delta mnoży się czterokrotnie szybciej niż Alfa oraz dziewięć razy szybciej niż Beta.

Istotna jest również obserwacja, że działanie więcej niż jednego wariantu wirusa może sprawić, że dojdzie do wzajemnego przyspieszenia zdolności jego replikacji. Innymi słowy, zainfekowanie się różnymi wariantami naraz, daje efekt w postaci szybszego namnażania koronawirusa.

Wszystko to ma znaczenie również podczas omawiania łoczydła apulijskiego. Jedną z istotnych zalet odkrycia związanego z tapsigargin, jest możliwość blokowania procesu namnażania się wszystkich wariantów koronawirusa.

Efekty działania TG są obiecujące. Pomimo tego, że Delta jest bardziej zakaźna i przyczynia się do zwiększenia namnażania innych wariantów w przypadku koinfekcji, tapsigargin może skutecznie ochronić przed infekcją, a nawet hamować istniejące zakażenie. Co więcej, chodzi tu zarówno o sytuacje związane z infekcją jednym wariantem, jak i kombinacje wariantów.

Łoczydło apulijskie rośnie między innymi w południowej Europie i Afryce Północnej. Jego przeciwwirusowy potencjał wygląda obiecująco, a równie istotny jest fakt, że każdy wariant koronawirusa okazał się podatny na tapsigargin.

Oczywiście związek o pozytywnym działaniu otrzymywany jest w wyniku pracy naukowców i nikt nie powinien samodzielnie zrywać łoczydła apulijskiego i go zjadać. Potocznie roślinę określa się również toksyczną marchwią, ponieważ jej właściwości bez specjalnej obróbki mogą być trujące.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić