Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

3 składniki, które rujnują serce. Krótka droga do zawału

38

Polacy spożywają je często bez umiaru, nie wiedząc, jak bardzo narażają się na ryzyko zawału. Jakie są trzy popularne składniki posiłków, które negatywnie wpływają na zdrowie naszego serca? Oto, co mówią eksperci.

3 składniki, które rujnują serce. Krótka droga do zawału
Chleb pszenny lepiej zastąpić pieczywem pełnoziarnistym (Licencjodawca, horkins)

Te składniki są zagrożeniem dla serca

1. Boczek

Wysoka zawartość sodu w boczku może prowadzić do podniesienia ciśnienia krwi, co samo w sobie stanowi poważne ryzyko dla układu krążenia. Co więcej, podczas obróbki boczku powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i aminy heterocykliczne (HCA), które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób serca, w tym zawału.

2. Chleb pszenny

Charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, a więc może prowadzić do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Takie skoki mogą z kolei przyczyniać się do insulinooporności i przyrostu masy ciała, zwiększając ryzyko chorób serca i narażając nas na zawał. Eksperci zalecają wybieranie pieczywa z pełnego ziarna, które zawiera więcej składników odżywczych i błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czerwone mięso szkodzi. Zobacz, czym grozi jego nadmierne spożywanie

3. Frytki

Smażenie zmienia wartość odżywczą żywności, a rodzaj oleju używanego do smażenia frytek często wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu. Frytki zazwyczaj są również obficie solone, a więc ich spożywanie zwiększa nasze spożycie sodu. Regularne spożywanie smażonych potraw (w tym frytek) wiąże się z chorobą niedokrwienną serca, wysokim ciśnieniem krwi oraz otyłością.

Jak wesprzeć serce za pomocą diety?

Osobom, które dbają o zdrowie serca, szczególnie polecane są rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca i fasola), które nie tylko przyczyniają się do uczucia sytości, ale również wspomagają prawidłową pracę jelit i korzystnie wpływają na ich florę bakteryjną.

Kolejnymi składnikami, które powinny wziąć pod uwagę osoby planujące dietę korzystną dla układu sercowo-naczyniowego, są komosa ryżowa i pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik, fosfor, cynk, białka roślinne oraz przeciwutleniacze. Te produkty mogą skutecznie obniżać poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, tym samym redukując ryzyko wystąpienia chorób serca.

Warto pamiętać o tym, że świadomy wybór produktów spożywczych jest fundamentem zdrowia — nie tylko układu krążenia, ale również całej reszty organizmu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Walczą o życie mężczyzny na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić