3 składniki, które rujnują serce. Krótka droga do zawału
Polacy spożywają je często bez umiaru, nie wiedząc, jak bardzo narażają się na ryzyko zawału. Jakie są trzy popularne składniki posiłków, które negatywnie wpływają na zdrowie naszego serca? Oto, co mówią eksperci.
Te składniki są zagrożeniem dla serca
1. Boczek
Wysoka zawartość sodu w boczku może prowadzić do podniesienia ciśnienia krwi, co samo w sobie stanowi poważne ryzyko dla układu krążenia. Co więcej, podczas obróbki boczku powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i aminy heterocykliczne (HCA), które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób serca, w tym zawału.
Zobacz także: Jeden z objawów zawału serca. Zauważysz go na skórze
2. Chleb pszenny
Charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, a więc może prowadzić do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Takie skoki mogą z kolei przyczyniać się do insulinooporności i przyrostu masy ciała, zwiększając ryzyko chorób serca i narażając nas na zawał. Eksperci zalecają wybieranie pieczywa z pełnego ziarna, które zawiera więcej składników odżywczych i błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwone mięso szkodzi. Zobacz, czym grozi jego nadmierne spożywanie
3. Frytki
Smażenie zmienia wartość odżywczą żywności, a rodzaj oleju używanego do smażenia frytek często wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu. Frytki zazwyczaj są również obficie solone, a więc ich spożywanie zwiększa nasze spożycie sodu. Regularne spożywanie smażonych potraw (w tym frytek) wiąże się z chorobą niedokrwienną serca, wysokim ciśnieniem krwi oraz otyłością.
Jak wesprzeć serce za pomocą diety?
Osobom, które dbają o zdrowie serca, szczególnie polecane są rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca i fasola), które nie tylko przyczyniają się do uczucia sytości, ale również wspomagają prawidłową pracę jelit i korzystnie wpływają na ich florę bakteryjną.
Zobacz także: Trwa 20 minut. Objaw ostrzega, że zbliża się zawał
Kolejnymi składnikami, które powinny wziąć pod uwagę osoby planujące dietę korzystną dla układu sercowo-naczyniowego, są komosa ryżowa i pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik, fosfor, cynk, białka roślinne oraz przeciwutleniacze. Te produkty mogą skutecznie obniżać poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, tym samym redukując ryzyko wystąpienia chorób serca.
Warto pamiętać o tym, że świadomy wybór produktów spożywczych jest fundamentem zdrowia — nie tylko układu krążenia, ale również całej reszty organizmu.