4 sposoby na ból ucha. Pomogą produkty, które masz w kuchni
Pulsujący, dudniący, tętniący, przeszywający – ból ucha bywa nie do zniesienia. Nasze babcie stosowały domowe metody na pozbycie się tej uciążliwej dolegliwości. Sprawdź jakie.
Czosnek
Mówi się, że czosnek to naturalny antybiotyk, gdyż wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne Według badań opublikowanych w magazynie "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" czosnek może unieszkodliwić dwa szczepy bakteryjne odpowiadające za infekcje ucha. Łagodzi ból i działa antyseptycznie.
Aby pozbyć się bólu ucha obierz 2 ząbki czosnku, rozgnieć je delikatnie i odstaw na 10 minut. Rozgniatając czosnek i zostawiając go na chwilę zwiększasz działanie allicyny – najcenniejszej pod właściwościami zdrowotnymi substancji obecnej w czosnku. Możesz również smarować wewnętrzną część ucha sokiem wyciśniętym z czosnku.
Cebula
Cebula to warzywo o wszechstronnych właściwościach. Zawiera związki zmniejszające stany zapalne. Aby pomóc sobie przy bólu ucha wystarczy wycisnąć z tego warzywa sok i tak jak w przypadku czosnku – posmarować sokiem wewnętrzną część ucha. Można również włożyć kawałek cebuli do ucha i trzymać go w nim przez godzinę.
Ciepły kompres
Ból ucha, stany zapalne i ogólny dyskomfort związany z infekcją ucha złagodzisz ciepłym kompresem. Możesz również użyć lampy solnej czy lampy nagrzewającej, która emituje ciepło.
Ma właściwości przeciwbólowe, znany jest też z działania przeciwzapalnego. To produkt ceniony na całym świecie. Warto go włączyć do diety, gdyż wspomaga odporność, a jeśli boli cię ucho wystarczy, że wyciśniętym sokiem posmarujesz wnętrze ucha lub włożysz kawałek imbiru do ucha i zostawisz w nim przez godzinę.