Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mocno nasilają objawy

10
Podziel się:

Dna moczanowa to choroba, na którą cierpi ok. pół miliona Polaków. Choroba pojawia się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi jest za wysokie. Objawia się silnym bólem stawów. Pacjenci skarżą się głównie na ból stopy. Jakie produkty nasilają przykre dolegliwości?

Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mocno nasilają objawy
(Getty Images)

Wątróbka

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać w jadłospisie organicznych związków chemicznych, które są przetwarzane na kwas moczowy. Zawiera je np. wątróbka - szczególnie wieprzowa, dlatego jej spożywanie może powodować nasilone napady bólowe.

Soki owocowe

Jeżeli ktoś choruje na dnę moczową, powinien ograniczyć picie soków owocowych. Takie napoje posiadają dużą ilość fruktozy. Jest ona częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Sardynki

Sardynki maja wiele zalet. Poza tym, że są bardzo smaczne, dobrze wpływają na nasz układ krwionośny. Niestety, mają też dużą ilość puryn, które są szkodliwe dla osób chorych na dnę moczanową.

Puryny to związki chemiczne, które są zarówno produkowane przez nasz organizm, jak i dostarczane wraz z pożywieniem. Jeśli jest ich za dużo w naszym ciele, gromadzą się w nerkach i jelitach i mogą prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.

Flaki

Według dietetyków flaki posiadają wartościowe składniki i są niskokaloryczne. Jednak to produkt, w którym również znajdziemy dużo związków purynowych.

Piwo

Piwo podnosi poziom kwasu moczowego i źle wpływa na metabolizm. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny go unikać. Związki chemiczne zawarte w piwie mogą nasilać stany zapalne w stawach i powodować większy ból.

Grzyby

Przy dnie moczanowej powinniśmy unikać świeżych i suszonych grzybów. Mogą być bowiem powodem odkładania się kryształków kwasu moczowego w stawach.

Sery podpuszczkowe

Te sery również zawierają dużą ilość puryn, które nie są korzystne dla ludzi chorujących na dnę moczanową.

Wywar mięsny

Ważny element polskiej kuchni, ale także kolejne źródło związków purynowych, których powinny unikać osoby z dną moczanową.

Rabarbar

Ta roślina ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, przez co jest źródłem puryn. Jeżeli mamy problem z układem moczowym, powinniśmy ograniczyć spożywanie rabarbaru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Sara
2 lata temu
Każdy organizm inaczej przetwarza, jak przecholujemy z takim jedzeniem co nam szkodzi, to wtedy chorujemy.
Gość
2 lata temu
Skoro wszystko mam szkodzi to proponuję nic nie jeść i będziemy zdrowi ha ha ha
Doris
2 lata temu
Mając kilka chorób, to już prawie wszystko szkodzi i nie ma co jeść! Pozostaje woda i też zanieczyszczona!
Kicia Kubuś
2 lata temu
A nie lepiej iść do lekarza po tabletki i spokój
Nakło.
2 lata temu
Nasza Mlekowita albo producenci mają zdrowe sery.
qbek
2 lata temu
Jak czytam, czego wszyscy powinniśmy unikać w tych wszystkich artykułach o dietach, to nic tylko się położyć i będąc głodnymi poczekać na śmierć.
pawel
2 lata temu
a sery seropodobne?
pawel
2 lata temu
a piwo bezalkoholowe ?
Jeeeeez
2 lata temu
Co za bzdury tu piszecie. A propos dna moczanowa jest całkowicie uleczalna
???
2 lata temu
ramabambarbar też??
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić