Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mocno nasilają objawy

Dna moczanowa to choroba, na którą cierpi ok. pół miliona Polaków. Choroba pojawia się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi jest za wysokie. Objawia się silnym bólem stawów. Pacjenci skarżą się głównie na ból stopy. Jakie produkty nasilają przykre dolegliwości?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wątróbka

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać w jadłospisie organicznych związków chemicznych, które są przetwarzane na kwas moczowy. Zawiera je np. wątróbka - szczególnie wieprzowa, dlatego jej spożywanie może powodować nasilone napady bólowe.

Soki owocowe

Jeżeli ktoś choruje na dnę moczową, powinien ograniczyć picie soków owocowych. Takie napoje posiadają dużą ilość fruktozy. Jest ona częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Sardynki

Sardynki maja wiele zalet. Poza tym, że są bardzo smaczne, dobrze wpływają na nasz układ krwionośny. Niestety, mają też dużą ilość puryn, które są szkodliwe dla osób chorych na dnę moczanową.

Puryny to związki chemiczne, które są zarówno produkowane przez nasz organizm, jak i dostarczane wraz z pożywieniem. Jeśli jest ich za dużo w naszym ciele, gromadzą się w nerkach i jelitach i mogą prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.

Flaki

Według dietetyków flaki posiadają wartościowe składniki i są niskokaloryczne. Jednak to produkt, w którym również znajdziemy dużo związków purynowych.

Piwo

Piwo podnosi poziom kwasu moczowego i źle wpływa na metabolizm. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny go unikać. Związki chemiczne zawarte w piwie mogą nasilać stany zapalne w stawach i powodować większy ból.

Grzyby

Przy dnie moczanowej powinniśmy unikać świeżych i suszonych grzybów. Mogą być bowiem powodem odkładania się kryształków kwasu moczowego w stawach.

Sery podpuszczkowe

Te sery również zawierają dużą ilość puryn, które nie są korzystne dla ludzi chorujących na dnę moczanową.

Wywar mięsny

Ważny element polskiej kuchni, ale także kolejne źródło związków purynowych, których powinny unikać osoby z dną moczanową.

Rabarbar

Ta roślina ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, przez co jest źródłem puryn. Jeżeli mamy problem z układem moczowym, powinniśmy ograniczyć spożywanie rabarbaru.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor