Chroni przed rakiem żołądka. Jedz regularnie, dodawaj do soków
Kalafior to warzywo zawierające cenne antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed starzeniem i zmniejszają ryzyko rozwoju raka. Niewiele osób wie, że kalafior to znakomity dodatek do "przeciwnowotworowego smoothie".
Dlaczego kalafior watro wykorzystać jako składnik smoothie?
Kalafior świetnie sprawdza się w kuchni, bo jest pysznym dodatkiem do zup i zapiekanek, poza tym zawiera cenne minerały takie jak:
- żelazo,
- wapń,
- miedź,
- cynk.
To warzywo jest pomocne w profilaktyce antynowotworowej. Okazuje się, że znacznie zmniejsza ryzyko raka żołądka. Poza tym - jest tani.
Przeciwutleniacze, które znajdziemy w kalafiorze to m.in. witamina C oraz izotiocyjany. Nie od dzisiaj wiadomo, że te cenne antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, redukują stres komórkowy w żołądkowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Chińscy naukowcy z Uniwersytetu w Zhijiang udowodnili, że częste spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko raka żołądka, którego niebezpieczeństwo wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem.
Antynowotworowe smoothie
Z kolei naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady potwierdzili, że kalafior może chronić przed rakiem prostaty. Wyniki ich badań zostały opublikowane w "Journal of the National Cancer Institute".
To jednak nie wszystko. Inne badania amerykańskich naukowców, które ukazały się na łamach "International Journal of Cancer" wskazują, że kalafior zmniejsza ryzyko raka pęcherza dzięki obecności sulforafanu, który jest silnym antyoksydantem.
Składniki koktajlu z kalafiorem:
- banan,
- pomarańcza,
- szklanka jarmużu,
- 3 różyczki kalafiora,
- łyżka zmielonych nasion lnu,
- łyżeczka miodu,
- ¼ szklanki wody.
Przygotowanie koktajlu z kalafiorem
Na początek obieramy pomarańczę i banana ze skórki. Resztę warzyw myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Tak przygotowane gęste i zdrowe smoothie pijemy lub jemy łyżeczką. Smacznego!