Milena Górecka| 
aktualizacja 

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg

58

Z analizy naukowców z Hiszpanii, Brazylii i Stanów Zjednoczonych wynika, że co siódmy z nas uzależniony jest od określonej formy żywności. Analiza dotyczyła mieszkańców 36 krajów świata, a słowo "uzależnienie" nie zostało użyte przypadkowo. Wnioski są alarmujące.

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg
Uwaga na żywność przetworzoną (jockermax)

Żywność ultraprzetworzona. Niepokojące dane

Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się produkty poddane intensywnej obróbce technologicznej. Polacy uwielbiają gotowe do odgrzania w mikrofalówce, pierogi w paczkach czy krokiety, zupki chińskie, fast-food.

Niestety, z najnowszych badań międzynarodowego zespołu specjalistów wynika, że zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci.

Skala uzależnienia od UPF jest więc - w przypadku osób dorosłych - podobna do skali uzależnienia od alkoholu.

Dlaczego mówimy o uzależnieniu, a nie o nawyku?

Zastosowanie Yale Food Addiction Scale (YFAS) pozwoliło naukowcom na identyfikację żywności, która najczęściej prowadzi do uzależnienia. Nie mówimy w tym przypadku o nawyku, gdyż spożywanie omawianych pokarmów przez osoby uzależnione wiąże się z dysfunkcją neuronalną (związaną z nagrodą), impulsywnością, dysregulacją emocji, gorszym zdrowiem (zarówno fizycznym, jak i psychicznym) oraz niższą jakością życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

O jakich pokarmach mowa?

Produkty bogate w rafinowane węglowodany i dodane tłuszcze wykazują największy potencjał uzależniający. Wywołują w mózgu reakcje podobne do tych, które są indukowane przez alkohol i nikotynę, zwiększając wydzielanie dopaminy i prowadząc do dysfunkcji neuronalnych.

Do żywności ultraprzetworzonej zalicza się słone przekąski (chipsy, paluszki), słodycze, konserwy, paczkowane mięso, gotowe dania ze słoików, słodkie soki, lody i jogurty, mrożone przekąski.

Zdrowotne konsekwencje spożywania UPF

Nie tylko otyłość, ale i szereg poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca typu II i choroby układu krążenia zostały powiązane ze spożywaniem UPF. Badania wykazały, że wzrost spożycia UPF koreluje również ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka.

Samo uzależnienie najbardziej uderza w mózg - prowadzi do utraty kontroli i ciągłego zaspokajania swoich potrzeb bez względu na negatywne konsekwencje.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić