Milena Górecka| 
aktualizacja 

Groźny niedobór. Objaw zauważysz gołym okiem

2

Sucha, łuszcząca się skóra? Pękające kąciki ust? Zaczerwienione spojówki? To mogą być objawy niedoboru witaminy B2, znanej powszechnie jako ryboflawina.

Groźny niedobór. Objaw zauważysz gołym okiem
Jakie są objawy niedoboru witaminy B2? (Licencjodawca, Iuliia Burmistrova)

Objawy niedoboru ryboflawiny

Niedobór witaminy B2 może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych objawów, które pojawiają się zwykle po dłuższym okresie niskiego jej spożycia, ale warto pamiętać o tym, że do niedoboru witaminy B2 w organizmie przyczynia się nie tylko nieprawidłowa dieta lub zła absorpcja w jelitach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niedobór witaminy B12. Jakie są objawy?

Ryzyko jej niedoboru pojawia się przede wszystkim u kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych, sportowców, dzieci i nastolatków, osób nadużywających alkoholu, borykających się ze złośliwymi nowotworami oraz stosujących niektóre leki (chloropromazynę lub spironolakton).

Objawy, o których mowa, obejmują m.in.: uczucie osłabienia i zmęczenia, zawroty głowy, światłowstręt, zaczerwienienie i suchość spojówek, problemy trawienne, zmiany nastroju, a także obrzęk i ból gardła. Charakterystyczne są również objawy skórne: zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, suchość i łuszczenie się skóry, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczenie się ust i pękanie ich kącików.

Co więcej, niedobór ryboflawiny może negatywnie wpłynąć na metabolizm żelaza.

Gdzie znajduje się ryboflawina?

Ryboflawinę można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, co umożliwia większości z nas jej efektywne włączenie do zbilansowanej diety. Do najbogatszych źródeł witaminy B2 należą:

  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso,
  • jajka,
  • owoce (truskawki, banany)
  • zielone warzywa (m.in. brokuły, ogórki, karczochy),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy i nasiona (migdały, sezam, pestki dyni i słonecznika).

Jakie są funkcje ryboflawiny?

Ryboflawina jest fundamentem prawidłowej przemiany materii i funkcjonowania układu nerwowego. Jej obecność w organizmie ma również nieocenione znaczenie dla narządu wzroku oraz gospodarki hormonalnej.

Ważnym aspektem działania ryboflawiny jest jej wpływ na układ krwionośny (bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, wpływa na transport tlenu, reguluje ciśnienie krwi oraz skurczów mięśni, w tym mięśnia serca) i odpornościowy.

Oprócz tego ryboflawina redukuje częstotliwość i czas trwania ataków migreny oraz łagodzi symptomy zmęczenia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić