Niepokojące wyniki badań. Ultraprzetworzona żywność a przedwczesny zgon
Nowe badania sugerują, że spożywanie żywności ultraprzetworzonej może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu. Badania przeprowadzono w ośmiu krajach.
Najważniejsze informacje
- Badania przeprowadzono w ośmiu krajach, w tym w USA i Wielkiej Brytanii.
- Żywność ultraprzetworzona może odpowiadać za 14 proc. przedwczesnych zgonów w tych krajach.
- Wciąż nie ma pewności, co dokładnie wpływa na zwiększone ryzyko zgonu.
Żywność ultraprzetworzona (UPF) to produkty, które zawierają składniki niedostępne w domowych warunkach. Mowa tu o konserwantach, emulgatorach czy sztuczne słodziki. Do tej kategorii zaliczają się m.in. wędliny, ciastka, napoje gazowane i chipsy. Badania przeprowadzone w ośmiu krajach, w tym w USA, Wielkiej Brytanii, Brazylii i Kolumbii, wskazują na możliwy związek między spożyciem UPF a przedwczesnymi zgonami.
W USA i Wielkiej Brytanii żywność ultraprzetworzona stanowi połowę spożywanych kalorii i może odpowiadać za 14 proc. przedwczesnych zgonów. W Kolumbii i Brazylii, gdzie UPF to 20 proc. kalorii, odsetek ten wynosi 4 proc. Dr Eduardo Nelson z Brazylii sugeruje, że przyczyną mogą być zmiany w żywności wynikające z przemysłowych metod produkcji oraz użycie sztucznych składników.
Nie wszyscy eksperci zgadzają się z wynikami badań. Prof. Kevin McConway z Open University podkreśla, że trudno jest jednoznacznie określić, co wpływa na długość życia. - W takich badaniach nigdy nie ma pewności, co i za co jest odpowiedzialne – zaznaczył ekspert, cytowany przez Polską Agencję Prasową. Dr Nerys Astbury z University of Oxford dodaje, że nie ma pewności, czy to UPF, czy raczej produkty bogate w tłuszcze, cukier i sól są odpowiedzialne za przedwczesne zgony. "A wiele produktów UPF zawiera takie właśnie składniki" – podkreśla specjalistka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trump ocenił pomysł Putina. "To dużo"
Czy powinniśmy unikać UPF?
Dr Stephen Burgess z Cambridge University zaznacza, że choć nie można jednoznacznie stwierdzić szkodliwości UPF, nie należy lekceważyć sugestii o ich negatywnym wpływie. Food and Drink Federation w Wielkiej Brytanii przypomina, że wiele produktów UPF, takich jak jogurty czy pieczywo, może być częścią zbilansowanej diety.
Wyniki badań wskazują na potrzebę dalszych analiz, aby lepiej zrozumieć wpływ żywności ultraprzetworzonej na zdrowie. Kluczowe jest również uwzględnienie stylu życia i ogólnej dbałości o zdrowie w takich badaniach.