Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
KGG
|

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany

126
Podziel się

Choroba Alzheimera jest jednym z bardziej zagadkowych schorzeń. Mimo częstego występowania do tej pory nikomu nie udało się znaleźć na nią lekarstwa. Jednak naukowcy ciągle szukają i wyodrębniają kolejne czynniki, które mogą przyczyniać się do postępu choroby.

Niszczy neurony w mózgu, zwiększa ryzyko alzheimera. Powinien być zakazany
(Getty Images)

Czynniki wpływające na rozwój choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera to postępująca, nieuleczalna choroba, która niszczy neurony. Nie jest możliwe wskazanie jednego czynnika wywołującego chorobę. Za główną przyczynę schorzenia uważa się wiek, chociaż nie bez znaczenia są także zmiany genowe. Naukowcy z całego świata próbują lepiej poznać tę chorobę i czynniki, które wpływają na jej rozwój.

Alzheimer najczęściej występuje u osób starszych – jak wynika z danych szacunkowych, na chorobę Alzheimera zapada od 5 do 10 proc. pacjentów, którzy przekroczyli 65. rok życia i 50 proc. osób po 80. roku życia. Obecnie na chorobę alzheimera cierpi około 250 tys. Polaków, jednak zdaniem naukowców liczba ta w najbliższych dekadach może ulec znacznemu wzrostowi.

Jak wykazują badania, na chorobę Alzheimera w większym stopniu są narażone osoby o niskim stopniu wykształcenia, które unikają spotkań towarzyskich, a także te, które są wystawione na działanie substancji toksycznych.

Cukier – wpływ na zdrowie

Przełomowego odkrycia dokonali badacze z Uniwersytetu Kolumbia, którzy przeanalizowali dietę prawie 2226 emerytów w ciągu 7 lat. Okazało się, że ryzyko zachorowania na demencję zwiększało się wraz z ilością spożywanego cukru.

Naukowcy brali pod uwagę zarówno cukier występujący w produktach, jak i dodawany oddzielnie. Badani, którzy dodawali do kawy lub herbaty więcej niż 2 i pół łyżeczki cukru, byli o 54 proc. bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia demencji niż osoby, które nie słodziły.

To samo tyczyło się codziennego spożywania słodkich napojów czy energetyków. Osoby, które przyznały, że w ich diecie znajdowały się napoje zawierające dużo cukru, miały o 27 proc. większe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Innymi czynnikami wpływającymi na ryzyko zachorowania są palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(126)
ola
5 miesięcy temu
życie jest piękne dla każdego kto o to dba i tacy ludzie mają się dobrze
Fakt
11 miesięcy temu
Randap też powinien być zakazany a jednak Jarosław Kaczyński świadomie truje Polaków
brownsugar
11 miesięcy temu
cukier ( bezposrednio badz posrednio) zabil dotychczas wiecej ludzi niz wszystkie konflikty zbrojne w historii ludzkości. Polecam przeczytac "Ziarna zmian: sześć roślin, które zmieniły oblicze świata" Henry Hobhouse
xxxx
12 miesięcy temu
Ja nie pamiętam czy już piłem rano energetyka czy nie.
antoni 75 wio...
12 miesięcy temu
bzdury jak zwykle moi fumfle już po 70 tce piją palą cukrują do woli i nić aaaa i nie mają wyksztalcenia
Trzezwy
12 miesięcy temu
Najbardziej szkodliwy dla człowieka jest PIS z jego mykami .
Det
12 miesięcy temu
Cukier nie jest zdrowy, ale gorsze są chemiczne słodziki!
wacek
12 miesięcy temu
zycie nas zabije jedynie wampiry maja sie dobrze :)
Bartlomiejjap
12 miesięcy temu
A mam24 lata ani zony ani dzieci tylko garaz z pokoikiem w dodatku bez zgloszenia szok prawda jestem najtepszym uczniem w szkole swiata ktory nie będzie repetowal zadnej zimy ani lata jak szymborska chrzescijanka wierzaca z reszta mi w 3 gimnazjum w glowie zakodowala i 5 zł za wiersz dostalem.A potem kopa w tylek i Von do najswietszego żywotka.
Bartlomiejjap
12 miesięcy temu
Ja nie pilem nie palilem energetykow w zyciu nie pilem a zachorowalem na depresje zazywam leki w dodatku prAcuje jak jest robota zarabiam 300zł na tydzien i co mam powiedziec nic tylko w leb sobie strzelić. Nie trzeba duzo a mozna umrzec
Zapominalski
12 miesięcy temu
piję sobie napój energetyczny , ale co ja chciałem napisać właściwie ?
trex
12 miesięcy temu
A pamiętacie jak masło szkodziło ( za komuny ). Teraz cukier szkodzi a ja myślałem ,że sól.
Nicka
12 miesięcy temu
Amelinum
Piwosz
12 miesięcy temu
Kiedys czytałem że naczynia z aluminium powodują tę chorobę.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić