Milena Górecka| 
aktualizacja 

Odkryli, co najlepiej działa na ciśnienie. Chroni serce i mózg

18

Naukowcy z Hong Kongu i Mongolii przeprowadzili badania, które wskazują na zbawienny wpływ probiotyków na ciśnienie krwi. Choć uzyskane wyniki wymagają potwierdzenia, już dziś można wskazywać na przełom w kwestii leczenia nadciśnienia tętniczego.

Odkryli, co najlepiej działa na ciśnienie. Chroni serce i mózg
Nadciśnienie może zagrażać życiu (Licencjodawca, OLEKSANDRA TROIAN)

Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęstszych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, które dotyka około 40 proc. dorosłej populacji na całym świecie. Jest to stan, w którym ciśnienie krwi w tętnicach jest zbyt wysokie i może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak choroby serca, udar mózgu czy niewydolność nerek.

Wpływ probiotyków na ciśnienie krwi

W ramach eksperymentu naukowcy przeprowadzili testy na myszach, które miały podwyższone ciśnienie krwi w wyniku picia wody z dodatkiem fruktozy. Gryzonie podzielono na cztery grupy. Pierwsza z nich piła wodę z fruktozą i otrzymywała sól fizjologiczną, druga grupa piła wodę z fruktozą i otrzymywała bakterie B. lactis, trzecia piła wodę z fruktozą i otrzymywała bakterie L. rhamnosus, a czwarta (kontrolna) grupa miała dostęp tylko do czystej wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją

Badacze przez 16 tygodni (co miesiąc) mierzyli ciśnienie krwi myszom. Okazało się, że myszy, które otrzymały bakterie Bifidobacterium lactis lub Lactobacillus rhamnosus, miały znacznie niższe ciśnienie krwi niż myszy, które nie otrzymały probiotyków. Gryzonie, które były karmione fruktozą i nie były leczone probiotykami, nadal miały wysokie ciśnienie krwi.

Dalsze badania

Naukowcy planują przeprowadzenie dużego badania klinicznego, tym razem na ludziach, aby ocenić, czy ochronne działanie probiotyków w zakresie regulacji ciśnienia krwi dotyczy także populacji ludzkiej. Na ten moment uważają, że "probiotyki stanowią obiecującą drogę w medycynie prewencyjnej dla układu sercowo-naczyniowego".

- Zgromadzone dowody potwierdzają przeciwnadciśnieniowe działanie probiotyków i probiotycznej sfermentowanej żywności, zarówno w eksperymentach in vitro, jak i in vivo. Wierzymy więc, że spożycie żywności probiotycznej będzie dobrym uzupełnieniem tradycyjnego leczenia nadciśnienia – zauważył współautor badania prof. Jun Li z City University of Hong Kong.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić