Rujnuje pracę tarczycy. Lepiej w ogóle wyrzucić z diety

209

Na jej działanie wpływa wiele czynników – genetyka, choroby autoimmunologiczne, stres, zanieczyszczenie środowiska, a także dieta. Sprawdź, jakich produktów powinieneś unikać, a jakie jak najszybciej włączyć do diety, jeśli chcesz cieszyć się prawidłowo działającą tarczycą.

Rujnuje pracę tarczycy. Lepiej w ogóle wyrzucić z diety
(Getty Images)

Za co odpowiada tarczyca?

Tarczyca produkuje tyroksynę oraz trójjodotyroninę, czyli hormony, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek i komórek w organizmie. Pomagają regulować metabolizm, temperaturę, procesy wzrastania, tętno, prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu.

Bez nich żaden narząd nie potrafi działać prawidłowo – hormonów tarczycy potrzebuje cały organizm. Niedoczynność tarczycy może doprowadzić do przyrostu masy ciała, depresji i zwiększonej wrażliwości na zimno. Nadczynność z kolei powoduje nagły spadek masy ciała, nieregularne bicie serca, pocenie się, nerwowość i drażliwość.

Produkty wspomagające pracę tarczycy

Aby prawidłowo funkcjonować i produkować odpowiednie ilości hormonów, tarczyca potrzebuje jodu. Znajdziesz go przede wszystkim w soli, ale jeśli jesteś fanem diety niskosodowej lub wegańskiej, musisz poszukać innego źródła tego cennego pierwiastka.

Bogatymi w jod produktami są wodorosty – możesz je kupić już w każdym supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością. Wodorosty spożywane prosto z paczki to świetna, niskokaloryczna przekąska. Z ich dodatkiem można przygotować również pyszną azjatycką sałatkę lub sushi. W aptekach dostaniesz herbaty oraz suplementy diety z dodatkiem wyciągu z wodorostów.

Kurczak i wołowina

To produkty, które zawierają ważny dla prawidłowej pracy tarczycy cynk. Przy jego niedobrze jesteś nie tylko narażony na niedoczynność, ale również na takie objawy jak łysienie. Najlepszym źródłem cynku w diecie jest czerwone, wołowe mięso oraz ciemne części kurczaka.

Ryby i skorupiaki

Jod występuje zarówno w glebie, jak i w morskiej wodzie, dlatego ryby to kolejne bardzo cenne źródło tego pierwiastka mineralnego. Kolejnym doskonałym źródłem jodu są skorupiaki, takie jak homary czy krewetki. Już ok. 100 g krewetek pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Nabiał

Jaja zawierają cenne dla tarczycy składniki mineralne takie jak jod i selen, a najwięcej znajdziesz ich w żółtku. Podobnie jak niskotłuszczowy jogurt, cheddar czy mleko. Wystarczy jedna szklanka mleka niskotłuszczowego dziennie, aby pokryć jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na jod.

Orzechy brazylijskie i jagody

Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu, który nie tylko wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, ale także pomaga wyleczyć jej długotrwałe uszkodzenia.

U osób z niedoczynnością tarczycy występuje wyższy poziom wolnych rodników w organizmie, a przeciwutleniacze obecne w owocach jagodowych doskonale sobie z nimi radzą. Najlepsze dla zdrowia tarczycy są truskawki, jeżyny, jagody goji i żurawina.

Unikaj przetworzonej żywności i fast foodów

Oprócz produktów zawierających gluten (dlatego nie jedz zbyt często makaronów czy pierogów), osoby z chorą tarczycą powinny unikać także przetworzonej żywności oraz dań typu fast food. Fakt, że produkt zawiera sól, wcale nie musi oznaczać, że jest to sól jodowana. Jak wynika z wielu opublikowanych raportów, większość producentów żywności nie dodaje jej do swoich wyrobów. Producenci jedzenia typu fast food również nie są zobowiązani do stosowania w swoich wyrobach soli jodowanej.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić