Rujnuje pracę tarczycy. Lepiej w ogóle wyrzucić z diety
Na jej działanie wpływa wiele czynników – genetyka, choroby autoimmunologiczne, stres, zanieczyszczenie środowiska, a także dieta. Sprawdź, jakich produktów powinieneś unikać, a jakie jak najszybciej włączyć do diety, jeśli chcesz cieszyć się prawidłowo działającą tarczycą.
Za co odpowiada tarczyca?
Tarczyca produkuje tyroksynę oraz trójjodotyroninę, czyli hormony, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek i komórek w organizmie. Pomagają regulować metabolizm, temperaturę, procesy wzrastania, tętno, prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu.
Bez nich żaden narząd nie potrafi działać prawidłowo – hormonów tarczycy potrzebuje cały organizm. Niedoczynność tarczycy może doprowadzić do przyrostu masy ciała, depresji i zwiększonej wrażliwości na zimno. Nadczynność z kolei powoduje nagły spadek masy ciała, nieregularne bicie serca, pocenie się, nerwowość i drażliwość.
Produkty wspomagające pracę tarczycy
Aby prawidłowo funkcjonować i produkować odpowiednie ilości hormonów, tarczyca potrzebuje jodu. Znajdziesz go przede wszystkim w soli, ale jeśli jesteś fanem diety niskosodowej lub wegańskiej, musisz poszukać innego źródła tego cennego pierwiastka.
Bogatymi w jod produktami są wodorosty – możesz je kupić już w każdym supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością. Wodorosty spożywane prosto z paczki to świetna, niskokaloryczna przekąska. Z ich dodatkiem można przygotować również pyszną azjatycką sałatkę lub sushi. W aptekach dostaniesz herbaty oraz suplementy diety z dodatkiem wyciągu z wodorostów.
Kurczak i wołowina
To produkty, które zawierają ważny dla prawidłowej pracy tarczycy cynk. Przy jego niedobrze jesteś nie tylko narażony na niedoczynność, ale również na takie objawy jak łysienie. Najlepszym źródłem cynku w diecie jest czerwone, wołowe mięso oraz ciemne części kurczaka.
Ryby i skorupiaki
Jod występuje zarówno w glebie, jak i w morskiej wodzie, dlatego ryby to kolejne bardzo cenne źródło tego pierwiastka mineralnego. Kolejnym doskonałym źródłem jodu są skorupiaki, takie jak homary czy krewetki. Już ok. 100 g krewetek pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Nabiał
Jaja zawierają cenne dla tarczycy składniki mineralne takie jak jod i selen, a najwięcej znajdziesz ich w żółtku. Podobnie jak niskotłuszczowy jogurt, cheddar czy mleko. Wystarczy jedna szklanka mleka niskotłuszczowego dziennie, aby pokryć jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na jod.
Orzechy brazylijskie i jagody
Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu, który nie tylko wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, ale także pomaga wyleczyć jej długotrwałe uszkodzenia.
U osób z niedoczynnością tarczycy występuje wyższy poziom wolnych rodników w organizmie, a przeciwutleniacze obecne w owocach jagodowych doskonale sobie z nimi radzą. Najlepsze dla zdrowia tarczycy są truskawki, jeżyny, jagody goji i żurawina.
Unikaj przetworzonej żywności i fast foodów
Oprócz produktów zawierających gluten (dlatego nie jedz zbyt często makaronów czy pierogów), osoby z chorą tarczycą powinny unikać także przetworzonej żywności oraz dań typu fast food. Fakt, że produkt zawiera sól, wcale nie musi oznaczać, że jest to sól jodowana. Jak wynika z wielu opublikowanych raportów, większość producentów żywności nie dodaje jej do swoich wyrobów. Producenci jedzenia typu fast food również nie są zobowiązani do stosowania w swoich wyrobach soli jodowanej.