Są gorsze niż sądzono. Przyczyniają się do raka jelit i wątroby

251

Powszechnie wiadomo, że na stan zdrowia duży wpływ ma dieta. Jakość spożywanych posiłków przekłada się na poziom funkcjonowania całego ciała. Francuscy naukowcy postanowili zbadać, czy przetworzona żywność może realnie skracać życie.

Są gorsze niż sądzono. Przyczyniają się do raka jelit i wątroby
(Getty Images)

Przetworzona żywność może powodować przedwczesną śmierć

Francuscy naukowcy dokonali analiz wpływu spożywanej żywności na prognozowaną długość życia. Pod lupę wzięto żywność przetworzoną, czyli dania gotowe do spożycia dostępne w masowej sprzedaży.

Naukowcy zauważyli, że ich regularne spożycie zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu. Wyniki badań opublikowane zostały przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine".

W ciągu 8 lat analizowano dietę i stan zdrowia 45 tys. osób po 45. r.ż. Co pół roku weryfikowano ich stan zdrowia i jakość żywienia. Po 7 latach badań odnotowano blisko 700 zgonów.

Procesy przetwórcze oraz chemiczne dodatki okazują się dużo bardziej szkodliwe, niż dotychczas sądzono. Mathilde Touvier, stojąca na czele zespołu badawczego z Université de Paris ostrzega, że o 10 proc. większe spożycie żywności przetworzonej powodowało wzrost ryzyka zgonu aż o 15 proc.

Produkty, które uchodzą za najbardziej niebezpieczne, to sosy i zupy instant, gotowe sosy w słoikach, gotowe dania o przedłużonej trwałości, pakowane pieczywo o przedłużonej trwałości, parówki, mrożone dania gotowe, pasteryzowana żywność w słoikach, mięsne konserwy.

Przetworzona żywność może powodować raka

Żywność przetworzona poddawana jest wieloetapowej obróbce chemicznej i termicznej, wzbogacana o środki spulchniające, zmiękczające, wiążące konsystencję, wzmacniające kolor, smak i zapach. Znajduje się w nich również dużo cukru i soli. Zbyt mało jest natomiast błonnika i cennych witamin.

Zauważono, że osoby, które chętnie sięgają po przetworzoną żywność, również częściej zapadają na choroby nowotworowe - głównie raka jelit i wątroby. Trwają badania na zwierzętach mające na celu wyizolowanie konkretnych kancerogennych składników.

Zespół Mathilde Touvier opracował również badania dotyczące żywności ekologicznej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Chociaż statystycznie osoby gustujące w ekologicznej żywności rzadziej chorują na raka, nie wykazano bezpośrednich związków między takim jedzeniem a zmniejszonym ryzykiem chorób nowotworowych. Warto jednak uwzględniać ten fakt w profilaktyce.

Żywność wysokoprzetworzona jest częściej konsumowana przez osoby niezamożne. Produkuje się ją na masową skalę, jest powszechnie dostępna i tania. Fakt, że lepszej jakości żywność jest droga, przyczynia się do pogarszania stanu zdrowia osób, które już i tak mają gorszą sytuację materialną i społeczną. Autorka badań Mathilde Touvier alarmuje, że podstawą profilaktyki powinno być wyrównanie szans na dostęp na zdrowego żywienia.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić