Przetworzona żywność może powodować przedwczesną śmierć
Francuscy naukowcy dokonali analiz wpływu spożywanej żywności na prognozowaną długość życia. Pod lupę wzięto żywność przetworzoną, czyli dania gotowe do spożycia dostępne w masowej sprzedaży.
Naukowcy zauważyli, że ich regularne spożycie zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu. Wyniki badań opublikowane zostały przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine".
W ciągu 8 lat analizowano dietę i stan zdrowia 45 tys. osób po 45. r.ż. Co pół roku weryfikowano ich stan zdrowia i jakość żywienia. Po 7 latach badań odnotowano blisko 700 zgonów.
Procesy przetwórcze oraz chemiczne dodatki okazują się dużo bardziej szkodliwe, niż dotychczas sądzono. Mathilde Touvier, stojąca na czele zespołu badawczego z Université de Paris ostrzega, że o 10 proc. większe spożycie żywności przetworzonej powodowało wzrost ryzyka zgonu aż o 15 proc.
Produkty, które uchodzą za najbardziej niebezpieczne, to sosy i zupy instant, gotowe sosy w słoikach, gotowe dania o przedłużonej trwałości, pakowane pieczywo o przedłużonej trwałości, parówki, mrożone dania gotowe, pasteryzowana żywność w słoikach, mięsne konserwy.
Przetworzona żywność może powodować raka
Żywność przetworzona poddawana jest wieloetapowej obróbce chemicznej i termicznej, wzbogacana o środki spulchniające, zmiękczające, wiążące konsystencję, wzmacniające kolor, smak i zapach. Znajduje się w nich również dużo cukru i soli. Zbyt mało jest natomiast błonnika i cennych witamin.
Zauważono, że osoby, które chętnie sięgają po przetworzoną żywność, również częściej zapadają na choroby nowotworowe - głównie raka jelit i wątroby. Trwają badania na zwierzętach mające na celu wyizolowanie konkretnych kancerogennych składników.
Zespół Mathilde Touvier opracował również badania dotyczące żywności ekologicznej i jej wpływu na rozwój nowotworów. Chociaż statystycznie osoby gustujące w ekologicznej żywności rzadziej chorują na raka, nie wykazano bezpośrednich związków między takim jedzeniem a zmniejszonym ryzykiem chorób nowotworowych. Warto jednak uwzględniać ten fakt w profilaktyce.
Żywność wysokoprzetworzona jest częściej konsumowana przez osoby niezamożne. Produkuje się ją na masową skalę, jest powszechnie dostępna i tania. Fakt, że lepszej jakości żywność jest droga, przyczynia się do pogarszania stanu zdrowia osób, które już i tak mają gorszą sytuację materialną i społeczną. Autorka badań Mathilde Touvier alarmuje, że podstawą profilaktyki powinno być wyrównanie szans na dostęp na zdrowego żywienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl