Stoi u podstaw długowieczności. Ma ogromny wpływ na pracę serca
Czy wiesz, że znaczący wpływ na zdrowie naszego serca ma nie tylko to, co jemy, ale również to, kiedy jemy? Najnowsze badania dostarczają nam na ten temat kilku ważnych wskazówek.
Pora śniadania i pora kolacji
Naukowcy z Francji i Hiszpanii przeprowadzili fascynujące badania na ponad 100 tysiącach osób, by zbadać, jak nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie sercowo-naczyniowe. Ich odkrycia mogą okazać się motywacją dla wielu z nas!
Okazuje się, że kluczowe znaczenie ma czas spożywania pierwszego posiłku w ciągu dnia. Wyniki badań wykazały, że opóźnienie śniadania może niekorzystnie wpływać na zdrowie serca. Każda godzina zwłoki w spożyciu śniadania po obudzeniu zwiększa ryzyko chorób sercowych o 6 proc. Należy jednak pamiętać, że nie oznacza to, iż każdy powinien jeść śniadanie o tej samej porze, lecz że powinien je zjeść bezpośrednio lub prawie bezpośrednio po wstaniu z łóżka (niezależnie od tego, o której godzinie wstaje).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Badania ujawniły również, że spożywanie wieczornego posiłku (po godz. 21.00) może prowadzić do aż 28 proc. wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza wśród kobiet. Warto zatem zastanowić się nad reorganizacją codziennego harmonogramu posiłków, by wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Znaczenie braku głodu i braku przejedzenia
Naukowcy podkreślają również znaczenie regularności w jedzeniu. Odpowiednie zaplanowanie posiłków, tak by unikać ekstremalnych sytuacji, jak głód czy przejadanie się, jest istotne dla utrzymania zdrowia. Zaniedbywanie śniadań i nieregularne odżywianie mogą nie tylko wpływać na nasz nastrój i energię, ale także znacznie zwiększać ryzyko problemów kardiologicznych.
Zobacz także: Trwa 20 minut. Objaw ostrzega, że zbliża się zawał
W kontekście negatywnych skutków przejadania się, warto przypomnieć, że jedzenie z umiarem jest jedną z podstaw długowieczności starszych Japończyków, którzy jedzą posiłek do tego momentu, w którym poczują się w 80 proc. syci. Ta praktyka, oparta na uważnym jedzeniu, pomaga ograniczyć spożycie kalorii i redukuje stan zapalny w organizmie, co może przyczyniać się do dłuższego życia.