Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Stosujesz zasadę 5 sekund? Mikrobiolog sprawdził, czy działa

8

Czy jedzenie, które upadło na podłogę, jest bezpieczne do spożycia? Mikrobiolog z Chicago postanowił to sprawdzić, testując popularną zasadę pięciu sekund.

Stosujesz zasadę 5 sekund? Mikrobiolog sprawdził, czy działa
Mikrobiolog sprawdził zasadę 5 sekund (Pixabay, TikTok)

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu upuścił jedzenie na podłogę i zastanawiał się, czy można je jeszcze zjeść. W takich sytuacjach często słyszymy: "Zasada pięciu sekund!". Według tej zasady jedzenie jest bezpieczne, jeśli leżało na podłodze nie dłużej niż pięć sekund. Mikrobiolog z Chicago, Nicholas Aicher, postanowił przetestować tę teorię.

Nicholas Aicher, analityk kontroli jakości, zdobył popularność na TikToku dzięki filmom, w których bada powierzchnie publiczne pod kątem obecności bakterii. Jego konto @howdirtyis ma już ponad 11 milionów polubień. W styczniu, na prośbę jednego z obserwujących, Aicher postanowił przetestować zasadę pięciu sekund.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Test świeżości jajek

W swoim eksperymencie Aicher umieścił szalki Petriego na podłodze na różne okresy czasu, od zera sekund do jednej minuty. Po inkubacji próbek w inkubatorze, ujawnił, które z nich wykazały wzrost mikroorganizmów. Wyniki pokazały, że każda próbka miała białe plamy bakteryjne.

Wygląda na to, że nawet zero sekund to za długo - napisał Aicher w filmie, pokazując szalki Petriego.

Zauważył również, że próbka z jednej minuty miała podobną ilość bakterii co próbka pięciosekundowa.

Zasada pięciu sekund. Internauci nie dowierzają

Wyniki eksperymentu zaskoczyły wielu obserwujących.

Nigdy więcej nie zjem jedzenia z podłogi... - napisała jedna z komentujących.

Jednak nie wszyscy byli przekonani o wynikach. Niektórzy twierdzili, że test wymaga próbki kontrolnej, aby był dokładny.

Udawać będę, że tego nie widziałem, by dalej stosować zasadę pięciu sekund - napisał jeden z użytkowników.
Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Robiłem to przez całe dzieciństwo i nadal jestem zdrowy - dodał kolejny internauta.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że pytanie z jakiej powierzchni podnosimy jedzenie. Będzie miało ono zdecydowanie mniej bakterii podniesione z często sprzątanej podłogi w naszym domu, niż podniesione z chodnika. Każdy z nas posiada też własny układ odpornościowy, który pomaga nam w mniejszym bądź większym stopniu zwalczać szkodliwe dla nas bakterie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ma 28 lat i kupił drugi klub. Do tego blisko Polski
Kilkanaście budynków bez prądu. Wszystko przez... węża
Słowa Rafaela Nadala mogły zaskoczyć. "Wcale nie tęsknię"
Polska ma potencjał rozwojowy? Polacy dumni z własnych osiągnięć
Kiedy rusza proces Polki? Zatrzymano ją po przylocie na Wyspy
Watykaniści wskażą papabili. Oto faworyci konklawe
Wieści z Watykanu. Wtedy wystawią trumnę z ciałem papieża Franciszka
Kard. Nycz: zmiany w Kościele są nieodwracalne
Pożar nad Biebrzą to podpalenie? Policja zbiera dowody
Akcja gaśnicza trwa. Żołnierze WOT i dron Bayraktar nad Biebrzą
7 minut. Tyle wystarczy, by uratować życie
Kardynał oburzony decyzją Watykanu. Mówi o "starcach z peryferii"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić