Dominika Najda| 
aktualizacja 

Trzustka je uwielbia. Hamują rozwój komórek rakowych

21

Rak trzustki to jeden z najbardziej podstępnych nowotworów. Przez wiele lat potrafi czaić się w ukryciu, a chorzy nie mają o nim pojęcia. Bardzo często jest wykrywany przypadkowo. Warto więc zadbać o trzustkę odpowiednią dietą.

Trzustka je uwielbia. Hamują rozwój komórek rakowych
Wiśnie chronią przed rakiem, nobniżają cholesterol i oczyszczają jelita (Licencjodawca, Anton Novikov)

Chora trzustka odzywa się, gdy jest już za późno

Trzustka to niezwykle ważny narząd. Dostarczane przez nią enzymy do jelita cienkiego umożliwiają trawienie tłuszczów, białek oraz węglowodanów.

To właśnie ona produkuje hormony, które pozwalają regulować poziom glukozy we krwi.

Te procesu są kluczowe dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Chora trzustka niestety długo nie daje o sobie znać. Rokowania w przypadku nowotworu nie są dobre. W ochronie tego narządu najlepiej sprawdza się dieta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rak trzustki. Jak pokonać cichego zabójcę?

Sposób, w jaki się odżywiamy, jest kluczowy dla dobrej kondycji naszych narządów. Dzięki odpowiedniej diecie możemy uniknąć wielu chorób i cieszyć się zdrowiem oraz prawidło funkcjonującym organizmem.

Rakowi trzustki sprzyja niehigieniczny tryb życia. W trosce o zdrowie narządu przede wszystkim należy zrezygnować z palenia papierosów i spożywania alkoholu. Istnieje też wiele innych czynników, które zwiększają ryzyko nowotworu.

Cukrzyca i genetyczne predyspozycje to kolejne czynniki ryzyka. Trzustka również nie lubi otyłości, a osoby po 65. roku życia są najbardziej narażone na ryzyko rozwoju choroby.

Jak zadbać o trzustkę?

Przede wszystkim trzeba trzymać się zdrowej diety. Na organ szczególnie negatywnie wpływają smażone i panierowane potrawy z mięsa, tłuste sosy i śmietana, cukier, wzdymające warzywa i owoce oraz tłuszcze (z wyjątkiem tych zdrowych, jak oliwa z oliwek).

W ochronie trzustki świetnie sprawdza się czosnek. Ma antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości, a do tego poprawia trawienie i zawiera mnóstwo witamin.

Czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i hamuje aktywność substancji rakotwórczych.

Trzustka również lubi wiśnie. Są nie tylko pyszne, ale to też świetne źródło antyoksydantów oraz alkoholu perillylowego, substancji, które zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.

Wiśnie to także naturalny sposób na obniżenie złego cholesterolu i oczyszczenie jelit.

Winogrona to kolejne owoce, które sprzyjają zdrowej trzustce. Czerwone owoce są źródłem silnych przeciwutleniaczy. Do diety warto także włączyć słodkie ziemniaki, które poprawiają poziom lipidów, gospodarkę glukozową oraz wspomagają leczenie insulinooporności.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić