Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Usuwa śluz zalegający w płucach. Redukuje też ryzyko miażdżycy

94

Jest nie tylko świetnym dodatkiem do wielu potraw i naturalnym afrodyzjakiem, ale również lekiem na wiele dolegliwości. Lubczyk to przyprawa, obok której nie możesz przejść obojętnie. Koniecznie wypróbuj przepis na leczniczą miksturę na bazie tej przyprawy.

Usuwa śluz zalegający w płucach. Redukuje też ryzyko miażdżycy
Mikstura z lubczykiem (Martina Unbehauen)

Dodawanie lubczyku do ulubionych potraw niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. W tej roślinie można znaleźć m.in. potas, fosfor, kwasy organiczne, olejki eteryczne, fitosterole, witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Lubczyk wpływa korzystnie na trawienie, usprawnia pracę układu moczowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. W swoim codziennym jadłospisie lubczyk powinny uwzględnić przede wszystkim osoby ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi. Domowe mikstury na bazie tego zioła obniżają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Okłady z liści lubczyku można stosować jako lekarstwo na łuszczycę i zmiany trądzikowych. Wywar z lubczyku podnosi odporność na wirusy i bakterie, zwalczy objawy grypy i przeziębienia, skutecznie usunie śluz zalegający w płucach i przyspieszy przemianę materii. Sprawdzi się również w leczeniu wrzodów żołądka, problemów z prostatą i kamicy nerkowej.

Żeby przygotować leczniczy napar, należy jedną łyżkę zmielonych lub drobno posiekanych liści lubczyku wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i napar parzymy przez 15 minut. Po tym czasie przecedzamy miksturę i pijemy. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości mikstury, należy ją spożywać dwa razy dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić