Milena Górecka| 

Zapychają krew lipidami i trójglicerydami. Lepiej się wystrzegać

3

Czy wiesz, czym jest dyslipidemia? Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że codzienna decyzja o sięgnięciu po określone napoje, może zwiększać ryzyko jej wystąpienia. O jakich napojach mowa i dlaczego właściwie dyslipidemia jest groźna dla naszego zdrowia?

Zapychają krew lipidami i trójglicerydami. Lepiej się wystrzegać
Napoje gazowane prowadzą do podwyższonego cholesterolu (Licencjodawca, Aleksandr Zubkov)

Czym jest dyslipidemia?

Dyslipidemia jest stanem medycznym charakteryzującym się nieprawidłowym stężeniem lipidów we krwi. Zazwyczaj obejmuje więc wysoki poziom cholesterolu LDL (nazywanego "złym cholesterolem"), niski poziom cholesterolu HDL ("dobry cholesterol") oraz podwyższony poziom trójglicerydów.

To istotny czynnik ryzyka dla rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, która może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Dyslipidemia może być wynikiem czynników genetycznych, diety bogatej w tłuszcze nasycone i trans, braku aktywności fizycznej, otyłości, palenia tytoniu, nadużywania alkoholu oraz niektórych stanów chorobowych, takich jak cukrzyca typu 2.

Zarządzanie dyslipidemią często wymaga połączenia zmian w stylu życia, takich jak dieta, regularna aktywność fizyczna, a w niektórych przypadkach farmakoterapii, w celu zminimalizowania ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysoki cholesterol Polaków. Niepokojące dane naukowców

Jakich napojów unikać, by uniknąć dyslipidemii?

Regularne spożywanie słodzonych napojów gazowanych i owocowych, nektarów owocowych, napojów sportowych czy "gotowych" mieszanek kaw i herbat z dodatkiem cukru może znacząco wpływać na zaburzenia gospodarki lipidowej, czyli dyslipidemię.

Takie wnioski nasuwają się po przeprowadzeniu rozległego badania obserwacyjnego, trwającego średnio ponad 12 lat, podczas którego analizowano codzienne nawyki żywieniowe uczestników oraz wyniki badań krwi.

Zauważono, że osoby regularnie pijące słodzone napoje, wykazywały niekorzystne zmiany w stężeniu lipoprotein i częściej cierpiały na dyslipidemię. Co ciekawe, spożywanie niewielkich ilości naturalnego soku owocowego (do 1,5 porcji dziennie) nie wykazywało podobnych skutków.

W świetle tych odkryć badacze podkreślają znaczenie ograniczenia spożycia napojów słodzonych cukrem. Jeśli pijemy coś słodkiego, zadbajmy o to, by cukier w napoju był naturalny (tj. pochodzący z owoców).

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić