Najsmaczniejsza kaszanka świata. Przyrządź ją według babcinej receptury

17

Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ze względu na charakterystyczny smak, a także pochodzenie składników, najczęściej sięgają po nią osoby, które nie stronią od podrobów. Jest daniem szybkim, co nie znaczy, że musi przez to tracić na smaku. Wystarczy kilka tricków, aby wyszła idealnie.

Najsmaczniejsza kaszanka świata. Przyrządź ją według babcinej receptury
Przygotowana w ten sposób kaszanka będzie idealnie chrupiąca (wikimedia commons, Joonas Suominen)

Sekretem najlepszej kaszanki świata są odpowiednie dodatki. Na patelni kaszanka powinna wylądować po odpowiednim podsmażeniu cebuli. Co więcej - według babcinej receptury - cebula szybciej skarmelizuje się, jeśli na patelni dodamy do niej szczyptę cukru. Dzięki temu nie będzie też taka ostra.

Kaszanka najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.

Chrupiąca kaszanka. Składniki na porcję dla dwóch osób

  • 4 niewielkie kaszanki
  • 1 duża posiekana cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do smażenia

Chrupiąca kaszanka. Sposób przyrządzenia:

  • Na patelnię wlej odrobinę oleju, wrzuć posiekaną cebulę.
  • Dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz a następnie posyp majerankiem.
  • Smaż cebulę kilka minut na patelni, a następnie odłóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię z tłuszczem wyłóż kaszankę razem z osłonką.
  • Smaż kilka minut, a gdy zobaczysz, że kaszanka robi się chrupiąca - dodaj do niej podsmażoną cebulę.
  • Polej potrawę kilkoma kroplami wody i przykryj.
  • Duś pod przykryciem kilka minut, wyłącz palnik i pozostaw kaszankę na patelni jeszcze 2-3 minuty.

I gotowe! Kaszankę możesz serwować samą bądź z dodatkami. Spróbuj ją też wykorzystać jako farsz do pierogów - taka odmiana tego dania z pewnością zaskoczy domowników.

Zobacz także: Smacznego: Przepis na batatowe muffiny
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić