Jesienny smak dzieciństwa. Przepis na ciasto pleśniak

2

Pleśniak to ciasto, które kiedyś było bardzo popularne i znane w wielu domach. Dziś jest nieco zapomniane, ale warto sobie odświeżyć ten przepis. To doskonały deser na długie, jesienne wieczory.

Jesienny smak dzieciństwa. Przepis na ciasto pleśniak
Ciasto (Getty Images)

Pleśniak składa się z pięciu warstw - kruchego ciasta, powideł, owoców, pianki i kruszonki. Wszystko stanowi aromatyczną całość, która jest doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Pleśniak. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • powidła śliwkowe (najlepiej domowe),
  • łyżka kakao,
  • 3 duże, kwaśne jabłka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Pleśniak. Sposób wykonania:

  • proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i przesiej do miski
  • dodaj pół szklanki cukru oraz zimne, posiekane masło
  • dodaj żółtko i zagnieć ciasto
  • ciasto podziel na trzy części: do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć
  • każdą część zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min
  • obierz jabłka, zetrzyj je na tarce i lekko podduś
  • jedną z części ciasta rozwałkuj, a następnie umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika
  • na podpieczonym blacie ulubione powidła i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka, na które zetrzyj ciasto z kakao
  • z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę
  • nie przestając ubijać stopniowo, dodaj do pół szklanki cukru i odrobinę mąki ziemniaczanej
  • kiedy piana stanie się lśniąca wyłóż ją na przygotowane ciasto
  • na wierzch piany zetrzyj (lub pokrusz) trzecią i ostatnią część ciasta
  • ciasto piecz ok. 45-50 minut w 180 st.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić