Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień

0

Zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Ma delikatny smak, pomimo użycia dużej ilości czosnku. Jest także doskonała na poprawę odporności. To danie idealne na jesień. Koniecznie wypróbuj w swoim domu.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień
Zupa cebulowa. (Getty Images)

Zupa czosnkowa jest bardzo delikatna w smaku i nie trzeba obawiać się jej silnego aromatu. Dodatek czosnku sprawia, że danie jest bardzo rozgrzewające i aromatyczne. To doskonały pomysł na jesienne dni. Zupa czosnkowa wspomaga także odporność.

Zupa czosnkowa. Potrzebne składniki:

  • 1 duża główka czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia

Zupa czosnkowa. Sposób wykonania:

  • ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę
  • cebulę drobno posiekaj
  • obierz wszystkie ząbki czosnku i pokrój na kawałki
  • w garnku rozgrzej masło.
  • podsmaż cebulę i ziemniaki
  • po chwili dodaj czosnek (odłóż 2 ząbki) i chwile podsmażaj
  • całość zalej bulionem
  • zupę gotuj do miękkości przez około 30 minut
  • po tym czasie dodaj odłożone ząbki czosnku i zmiksuj zupę na gładki krem
  • do serka mascarpone dodaj odrobinę zupy i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek
  • następnie wlej cały serek do zupy i wymieszaj dokładnie
  • dopraw solą i pieprzem do smaku
  • zupę podawaj z grzankami, startym serem żółtym lub odrobiną czosnku niedźwiedziego
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić