Steki z młodej kapusty. Pokochają nie tylko weganie

10

Roślinny stek jest nie tylko zdrowy, ale dobrze przyrządzony może być naprawdę przepyszny. Stek z młodej kapusty to letnie danie, od którego szybko się uzależnicie. Gwarantujemy, że podbije serca nie tylko weganom.

Steki z młodej kapusty. Pokochają nie tylko weganie
Steki z młodej kapusty. (Getty Images)

Młoda kapusta to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych warzyw sezonowych. Steki z kapusty przyrządzone w ten sposób są chrupiące i pysznie przypieczone na zewnątrz z miękkim i rozpływającym się w ustach wnętrzem. To idealny pomysł na lekki, a jednocześnie pożywny letni obiad.

Przepis na steki z młodej kapusty. Potrzebne składniki:

  • Główka młodej kapusty
  • Oliwa z oliwek lub masło
  • Sól, pieprz

Przepis na steki z młodej kapusty. Sposób przygotowania

  • Kapustę pokrój w ok. 2,5 cm plastry lub w ćwiartki
  • Na patelni rozgrzej masło lub oliwę
  • Kapustę smaż ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumieni. Może się nawet lekko "przypalić" - ciemne miejsca to prawdziwa esencja smaku
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  • Steki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętym miejscem do góry, posól i popierz
  • Piecz około 15 minut, aż zrobią się miękkie

Tak przygotowane steki najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków i posypane koperkiem. Dobrze smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na obiad z ryby. Pieczony pstrąg z warzywami
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić