To nie jest zwykły makaron. Zrobisz go z użyciem królowej jesieni

0

Każdy, kto choć raz spróbuje domowego makaronu, nie chce już jeść takiego z torebki. Dlatego wiele osób nie podejmuje się jego przyrządzania, bo jeśli nie jesteśmy doświadczonymi szefami kuchni - to nie jest najłatwiejszy przepis. Jednak dzisiaj nadarza się okazja, żeby spróbować swoich sił. 25 października świętujemy Światowy Dzień Makaronu.

To nie jest zwykły makaron. Zrobisz go z użyciem królowej jesieni
Domowy makaron z tym składnikiem będzie smakował obłędnie (Pixabay, Manfred Richter)

Jeśli chcemy przygotować posiłek z makaronu, warto się zastanowić w jakiej formie go przygotować. Lasagne? Carbonara? Bolognese? Wszystko już było... Dlatego proponujemy domowy makaron z dyni!

Dynia jest nazywana królową jesieni. Jej użycie nie tylko zapewni makaronowi idealny ciepły kolor, ale także wyjątkowy smak.

Makaron dyniowy - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 ml puree z dyni hokkaido
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Makaron dyniowy - sposób przyrządzenia:

Purre z dyni: obierz hokkaido obierakiem do warzyw. Zetnij na kosteczkę. Wsadź do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 40 minut. Wyjmij, zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj blenderem. Gotowe.

  • Do miski wsyp mąkę.
  • Dodaj do niej jajka oraz puree z dyni.
  • Całość przypraw solą.
  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Kiedy będzie gotowe, rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w wąskie paski.
  • Na koniec gotuj je we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu, aż nabiorą miękkości.

Taką dynię możemy serwować jako dodatek do zup, lub jeść z naszym ulubionym sosem. Idealnie pasować będą tutaj sos serowy lub grzybowy.

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić