Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą
Małe zmiany w tradycyjnych potrawach sprawiają, że nie nudzimy się w kuchni na co dzień. Właśnie dlatego warto klasyczne, jednogarnkowe leczo, zamiast w garze, zapiec na blaszce w formie zapiekanki.
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Pieczone warzywa zachowują więcej wartości odżywczych, przez co są zdrowsze niż te wygotowywane w garnku. Jeśli dodamy do tego chrupiący smak zapiekanych plasterków kiełbasy, wybór wydaje się prosty. Zamiast leczo, popularne składniki wystarczy upiec w piekarniku i zjeść je jak zapiekankę.
Czytaj także: Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą - o2 - Serce Internetu
Wiejska zapiekanka. Potrzebne składniki
- pół kilograma kiełbasy zwyczajnej
- czerwona papryka
- żółta papryka
- cukinia
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- olej
- sól i pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Wiejska zapiekanka. Sposób przyrządzenia
- Warzywa umyć, dokładnie sparzyć, a następnie pokroić w średniej grubości kostkę.
- Kiełbasę pokroić w plasterki dla uzyskania większej chrupkości, można wcześniej obsmażyć ją na patelni.
- Cukinię, paprykę, cebulę i kiełbasę wymieszać razem w dużej misce z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami.
- Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem, następnie równomiernie wyłożyć w niej składniki zapiekanki. Przykryć folią aluminiową, by warzywa nie odparowały i nie stały się zbyt suche.
- Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem przez około 40 minut.
Źródło artykułu: o2pl