Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą

0

Małe zmiany w tradycyjnych potrawach sprawiają, że nie nudzimy się w kuchni na co dzień. Właśnie dlatego warto klasyczne, jednogarnkowe leczo, zamiast w garze, zapiec na blaszce w formie zapiekanki.

Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą
Leczo równie pysznie smakuje z piekarnika (Pixabay, pixabay)

Pieczone warzywa zachowują więcej wartości odżywczych, przez co są zdrowsze niż te wygotowywane w garnku. Jeśli dodamy do tego chrupiący smak zapiekanych plasterków kiełbasy, wybór wydaje się prosty. Zamiast leczo, popularne składniki wystarczy upiec w piekarniku i zjeść je jak zapiekankę.

Wiejska zapiekanka. Potrzebne składniki

  • pół kilograma kiełbasy zwyczajnej
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cukinia
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • olej
  • sól i pieprz


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut

Wiejska zapiekanka. Sposób przyrządzenia

  • Warzywa umyć, dokładnie sparzyć, a następnie pokroić w średniej grubości kostkę.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki dla uzyskania większej chrupkości, można wcześniej obsmażyć ją na patelni.
  • Cukinię, paprykę, cebulę i kiełbasę wymieszać razem w dużej misce z odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami.
  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem, następnie równomiernie wyłożyć w niej składniki zapiekanki. Przykryć folią aluminiową, by warzywa nie odparowały i nie stały się zbyt suche.
  • Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem przez około 40 minut.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić