Nigdy nie wyrzucaj skóry z kurczaka. Sprawdzony patent Wachowicz

Warzywa lub mięso z rosołu często lądują w śmietniku. Ewa Wachowicz dzieli się jednak fenomenalnym sposobem na wykorzystanie resztek. Pokazuje, jak zrobić z nich pyszny domowy pasztet w słoiku.

Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. To sprawdzony patent Ewy WachowiczNigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Może ci się przydać do przygotowania pysznego pasztetu
Źródło zdjęć: © Getty Images | HUIZENG HU

Co zrobić ze skórą z kurczaka?

Większość ludzi przyrządzając kurczaka, wyrzuca skórę. Uważa się, że jest niesmaczna, tłusta lub niezdrowa. To błąd! Interia przywołuje pomysłowy przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowy w smaku domowy pasztet. Podstawowe składniki do jego wykonania znajdziesz w garnku po rosole: marchewkę, por, cebulę. Przydadzą się także resztki mięsa, a nawet ta część, która najczęściej traktowana jest jako odpad, czyli skóra. 

Ewa Wachowicz autorka programu kulinarnego, w którym zdradza, jak gotować smacznie, szybko i zdrowo twierdzi, że nie każdy przepada za mięsem gotowanym w rosole. Nie powinno jednak trafiać do kosza. Zgodnie z zasadą zero waste można je wykorzystać do przygotowania innego dania, które będzie pyszną przekąską, a nawet obiadowym daniem. Resztki mięsa można sprytnie przemycić w pasztecie domowej roboty. Skóra z kaczki lub kurczaka zastąpi w przepisie tłuszcz. Nic się nie zmarnuje!

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz. Tak wykorzystasz to, co zostanie ci z rosołu

Przygotowując pasztet z przepisu Ewy Wachowicz, który opublikowała Interia, wykorzystasz większość resztek z rosołu. Do jego wykonania nie potrzebujesz brytfanny, wystarczy słoik. 

Potrzebne składniki to:

  • mięso z rosołu
  • 0,5 marchewki
  • cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g - wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu jest szybkie i proste. Składa się z następujących punktów:

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).

Wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką nada wyjątkowego intensywnego smaku. 

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów