Nigdy nie wyrzucaj skóry z kurczaka. Sprawdzony patent Wachowicz

4

Warzywa lub mięso z rosołu często lądują w śmietniku. Ewa Wachowicz dzieli się jednak fenomenalnym sposobem na wykorzystanie resztek. Pokazuje, jak zrobić z nich pyszny domowy pasztet w słoiku.

Nigdy nie wyrzucaj skóry z kurczaka. Sprawdzony patent Wachowicz
Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Może ci się przydać do przygotowania pysznego pasztetu (Getty Images, HUIZENG HU)

Co zrobić ze skórą z kurczaka? 

Większość ludzi przyrządzając kurczaka, wyrzuca skórę. Uważa się, że jest niesmaczna, tłusta lub niezdrowa. To błąd! Interia przywołuje pomysłowy przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowy w smaku domowy pasztet. Podstawowe składniki do jego wykonania znajdziesz w garnku po rosole: marchewkę, por, cebulę. Przydadzą się także resztki mięsa, a nawet ta część, która najczęściej traktowana jest jako odpad, czyli skóra. 

Ewa Wachowicz autorka programu kulinarnego, w którym zdradza, jak gotować smacznie, szybko i zdrowo twierdzi, że nie każdy przepada za mięsem gotowanym w rosole. Nie powinno jednak trafiać do kosza. Zgodnie z zasadą zero waste można je wykorzystać do przygotowania innego dania, które będzie pyszną przekąską, a nawet obiadowym daniem. Resztki mięsa można sprytnie przemycić w pasztecie domowej roboty. Skóra z kaczki lub kurczaka zastąpi w przepisie tłuszcz. Nic się nie zmarnuje!

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz. Tak wykorzystasz to, co zostanie ci z rosołu

Przygotowując pasztet z przepisu Ewy Wachowicz, który opublikowała Interia, wykorzystasz większość resztek z rosołu. Do jego wykonania nie potrzebujesz brytfanny, wystarczy słoik. 

Potrzebne składniki to:

  • mięso z rosołu
  • 0,5 marchewki
  • cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g - wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu jest szybkie i proste. Składa się z następujących punktów:

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).

Wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką nada wyjątkowego intensywnego smaku. 

Autor: MBD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić