Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny

Bigos idealnie sprawdza się w okresie jesiennym. Jest sycący i rozgrzewający. Dodane do niego przyprawy sprawiają, że jest też bardzo aromatycznym daniem. A dzięki jednemu składnikowi będzie jeszcze smaczniejszy.

Bigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatycznyBigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatyczny
Źródło zdjęć: © wikimedia commons

Jesienny okres sprawia, że często sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. W przepisach królują dynie i grzyby. Nie brakuje też pomysłów na dania ze śliwką. I to właśnie śliwka jest składnikiem, który sprawi, że bigos będzie smaczny i soczysty!

Idealny jesienny bigos. Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 400 g śliwek (najlepsze będą węgierki)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 750 g kiełbasy np. jałowcowej
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

Idealny jesienny bigos. Sposób przyrządzenia

  • Z białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście i ją szatkujemy.
  • Kapustę kiszoną odsączamy z wody i drobno ją kroimy.
  • Obie kapusty układamy na dnie większego garnka, dodajemy liście laurowe.
  • Gotujemy pod przykryciem przez ok. dwie godziny.
  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
  • Zarumieniamy je na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
  • W moździerzu rozdrabniamy jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
  • Dodajemy rozdrobnione przyprawy do boczku i kiełbasy, chwilę razem smażymy, po czym ściągamy z kuchenki.
  • Śliwki drylujemy i w osobnym garnku podsmażamy na odrobinie masła.
  • Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę z patelni.
  • Wszystko gotujemy jeszcze 20 minut, a następnie dorzucamy śliwki.
  • Mieszamy, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

I gotowe! Taki jesienny bigos z dodatkiem śliwki najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem.

Jeśli potrawa wyda Ci się za mało wyrazista, możesz zamiast świeżych śliwek użyć wędzonych, dodać garść suszonych prawdziwków, karkówkę z dzika i odrobinę czerwonego wina. W ten sposób bigos przygotowuje Magdalena Gessler.

Smacznego: Przepis na stek z kalafiora

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę