Powoduje raka jelit. Bezpieczna dawka nie istnieje

447

Rak jelita grubego to bardzo niebezpieczne schorzenie, które dotyka coraz młodsze osoby. Jak się okazuje, jednym z głównych czynników ryzyka tego nowotworu jest olej ze smażenia.

Olej smażony powoduje raka jelit
Olej smażony powoduje raka jelit

Olej ze smażenia zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego

Badacze z University of Massachusetts w Amherst potwierdzili, że olej do smażenia może pogorszyć kondycję zdrowotną u pacjentów z nowotworem jelit lub skarżących się na stany zapalne w ich obrębie. Analizie został poddany zarówno wpływ świeżego oleju, jak i oleju używanego do smażenia.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego ”Cancer Prevention Research”. Okazało się, że olej po obróbce termicznej pogłębia objawy dolegliwości jelit, a także przyczynia się do przenoszenia toksycznych substancji i bakterii z układu pokarmowego do krwiobiegu.

Eksperci zbadali procesy chemiczne, jakie zachodzą w oleju rzepakowym po obróbce termicznej i podkreślają, że nie ma bezpiecznej dawki.

Prof. Guodong Zhang i dr Jianan Zhang, którzy kierowali badaniami, ostrzegają, że osoby skarżące się na problemy z jelitami, powinny ograniczyć spożywanie potraw smażonych w oleju lub całkiem z nich zrezygnować. Naukowcy zapowiedzieli, że badania nad wpływem oleju ze smażenia na rozwój komórek rakowych będą kontynuowane.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić