Erling Kagge
Erling Kagge| 

Najgorsza herbata. Może uszkodzić mózg i jelita

373

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwielbiają ją starzy i młodzi. Pije się ją na różnych kontynentach i o różnych porach, ale chyba każdy potrafi znaleźć w ciągu dnia chwilę na ten aromatyczny napar. Okazuje się jednak, że nie każda herbata korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Najgorsza herbata. Może uszkodzić mózg i jelita
Najgorsza herbata (123RF)

5 herbat, które mogą szkodzić zdrowiu

Picie herbaty ma sporo korzyści prozdrowotnych, a wiele z nich poleca się wspomagająco przy niektórych dolegliwościach, takich jak wzdęcia czy zmęczenie. Zielona czy biała herbata zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Pite każdego dnia chronią przed zawałem serca.

Na sklepowych półkach znajdziemy też herbaty, na które należy uważać. Spożywane w nadmiarze mogą nie tylko negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale i przyczynić się do rozwoju niebezpiecznych chorób. Które to herbaty?

Herbatki oczyszczające

Kuracje herbatkami oczyszczającymi mogą być niebezpieczne. Eksperci ostrzegają przede wszystkim przed liśćmi senny, gdyż organizm bardzo szybko się do nich przyzwyczajają, a to może powodować kłopoty z oddawaniem stolca. Z kolei zbyt duże ilości takich herbatek mogą uszkodzić jelita i wywołać biegunkę, odwodnienie i utratę soli mineralnych.

Herbata z żywokostu

Alkaloidy, które zawiera żywokost, uszkadzają wątrobę. To dlatego herbatki z żywokostem są w wielu krajach wycofane ze sprzedaży. Oficjalne zalecenia mówią, że tę roślinę można stosować jedynie zewnętrznie.

Pieprz metystynowy (kava)

Kava działanie psychoaktywne i można się od niej uzależnić. Podczas spożywania tego naparu możesz poczuć lekkie mrowienie w gardle i w ustach. Duże ilości kavy mogą powodować problemy z równowagą, senność oraz zaburzenia widzenia.

Herbata z cytryną

Jest pyszna i rozgrzewająca. W liściach herbaty znajdziemy cenny glin, ale gdy do naparu dodamy cytrynę, to następuje reakcja chemiczna, w którym efektem końcowym jest powstawanie cytrynianu glinu. Ten przenika i kumuluje się w mózgu. Naukowcy uważają, że może on zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Herbata z mlekiem

Dodając mleko do herbaty, zmniejszamy jej antyoksydacyjne działanie nawet o 25 proc. Gdy wybieramy mleko tłuste lub półtłuste zwiększamy również kaloryczność tego aromatycznego naparu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić