Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Erling Kagge
Erling Kagge | 

Najgorsza herbata. Może uszkodzić mózg i jelita

372

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwielbiają ją starzy i młodzi. Pije się ją na różnych kontynentach i o różnych porach, ale chyba każdy potrafi znaleźć w ciągu dnia chwilę na ten aromatyczny napar. Okazuje się jednak, że nie każda herbata korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Najgorsza herbata. Może uszkodzić mózg i jelita
Najgorsza herbata (123RF)

5 herbat, które mogą szkodzić zdrowiu

Picie herbaty ma sporo korzyści prozdrowotnych, a wiele z nich poleca się wspomagająco przy niektórych dolegliwościach, takich jak wzdęcia czy zmęczenie. Zielona czy biała herbata zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Pite każdego dnia chronią przed zawałem serca.

Na sklepowych półkach znajdziemy też herbaty, na które należy uważać. Spożywane w nadmiarze mogą nie tylko negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale i przyczynić się do rozwoju niebezpiecznych chorób. Które to herbaty?

Herbatki oczyszczające

Kuracje herbatkami oczyszczającymi mogą być niebezpieczne. Eksperci ostrzegają przede wszystkim przed liśćmi senny, gdyż organizm bardzo szybko się do nich przyzwyczajają, a to może powodować kłopoty z oddawaniem stolca. Z kolei zbyt duże ilości takich herbatek mogą uszkodzić jelita i wywołać biegunkę, odwodnienie i utratę soli mineralnych.

Herbata z żywokostu

Alkaloidy, które zawiera żywokost, uszkadzają wątrobę. To dlatego herbatki z żywokostem są w wielu krajach wycofane ze sprzedaży. Oficjalne zalecenia mówią, że tę roślinę można stosować jedynie zewnętrznie.

Pieprz metystynowy (kava)

Kava działanie psychoaktywne i można się od niej uzależnić. Podczas spożywania tego naparu możesz poczuć lekkie mrowienie w gardle i w ustach. Duże ilości kavy mogą powodować problemy z równowagą, senność oraz zaburzenia widzenia.

Herbata z cytryną

Jest pyszna i rozgrzewająca. W liściach herbaty znajdziemy cenny glin, ale gdy do naparu dodamy cytrynę, to następuje reakcja chemiczna, w którym efektem końcowym jest powstawanie cytrynianu glinu. Ten przenika i kumuluje się w mózgu. Naukowcy uważają, że może on zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Herbata z mlekiem

Dodając mleko do herbaty, zmniejszamy jej antyoksydacyjne działanie nawet o 25 proc. Gdy wybieramy mleko tłuste lub półtłuste zwiększamy również kaloryczność tego aromatycznego naparu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragedia w szpitalu. Sześciolatka zmarła przez błąd medyczny
Objawów grypy nie należy bagatelizować. Lekarka ostrzega
Policjant nałożył mandat. Krótko później dostał taki list
Genialny kotlet pożarski. Zrobisz go w kilka chwil
Zełenski do Trumpa: Putin symuluje chęć negocjacji
Jermak o reakcji Monachium na atak w Czarnobylu. "Naprawdę wściekli"
Iga Świątek przed półfinałem w Dausze. "Mogę grać bez presji"
Szok, co dzieje się na parafii w Łaszczowie. Wkracza prokuratura
Znany politolog walczy z nowotworem. W sieci pojawiła się zbiórka
Dobre wieści płyną z Sapporo. Kot najlepszy z biało-czerwonych
Papież Franciszek w szpitalu. Jest komunikat
USA rozważy wysłanie wojsk do Ukrainy. Wskazano warunek
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić