Albert Kamiński| 

Biały chleb wcale nie jest niezdrowy. Nowe odkrycie zmieni naszą dietę

27

Najnowsze badania dowodzą, że biały chleb jest tak samo zdrowy jak ciemny. Naukowcy udowodnili także, że chleb ma mniejsze znaczenie dla zdrowia człowieka, niż wcześniej przypuszczano.

Young woman on gluten free diet is saying no thanks to toast in a cafe
Young woman on gluten free diet is saying no thanks to toast in a cafe (iStock.com, LoloStock)

Sprawdzano poziom mikroelementów w organizmie. Naukowcy badali, jak poszczególne rodzaje pieczywa wpływają na obecność tłuszczów, cholesterolu, kluczowych witamin oraz minerałów, a także enzymów - informuje "Huffington Post". Zmierzyli także poziom bakterii jelitowych

Okazało się, że rodzaj pieczywa ma małe znaczenie dla człowieka. Naukowcy nie stwierdzili istotnych klinicznie zmian w organizmie w zależności od rodzaju jedzonego chleba. Pieczywo nie wpływało znacząco na stan zdrowia badanych, a same osoby różnie reagowały na poszczególne jego rodzaje.

Wyniki badań zrywają z dotychczasowym mitem na temat odżywiania. Po pierwsze chleb staje się mniej istotny niż wcześniej sądzono. Po drugie - to, jaki jego rodzaj powinniśmy jeść, zależne jest od genetyki.

Badania przeprowadzili naukowcy z Instytutu Weizmanna. Podzielili badanych na dwie grupy, z których jedna jadła pieczywo z całych ziaren, a druga z klasycznej, białej mąki. Uczestnicy przez okres badania spożywali większą niż dotychczas ilość chleba (miał stanowić 25 procent spożywanych kalorii)
. Później zamieniono rodzaje pieczywa. I wyciągnięto powyższe wnioski.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić