o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Albert Kamiński
|

Biały chleb wcale nie jest niezdrowy. Nowe odkrycie zmieni naszą dietę

23
Podziel się

Najnowsze badania dowodzą, że biały chleb jest tak samo zdrowy jak ciemny. Naukowcy udowodnili także, że chleb ma mniejsze znaczenie dla zdrowia człowieka, niż wcześniej przypuszczano.

Young woman on gluten free diet is saying no thanks to toast in a cafe
Young woman on gluten free diet is saying no thanks to toast in a cafe (iStock.com, LoloStock)
bDnbHUDF

Sprawdzano poziom mikroelementów w organizmie. Naukowcy badali, jak poszczególne rodzaje pieczywa wpływają na obecność tłuszczów, cholesterolu, kluczowych witamin oraz minerałów, a także enzymów - informuje "Huffington Post". Zmierzyli także poziom bakterii jelitowych

Okazało się, że rodzaj pieczywa ma małe znaczenie dla człowieka. Naukowcy nie stwierdzili istotnych klinicznie zmian w organizmie w zależności od rodzaju jedzonego chleba. Pieczywo nie wpływało znacząco na stan zdrowia badanych, a same osoby różnie reagowały na poszczególne jego rodzaje.

Wyniki badań zrywają z dotychczasowym mitem na temat odżywiania. Po pierwsze chleb staje się mniej istotny niż wcześniej sądzono. Po drugie - to, jaki jego rodzaj powinniśmy jeść, zależne jest od genetyki.

bDnbHUDH

Badania przeprowadzili naukowcy z Instytutu Weizmanna. Podzielili badanych na dwie grupy, z których jedna jadła pieczywo z całych ziaren, a druga z klasycznej, białej mąki. Uczestnicy przez okres badania spożywali większą niż dotychczas ilość chleba (miał stanowić 25 procent spożywanych kalorii)
. Później zamieniono rodzaje pieczywa. I wyciągnięto powyższe wnioski.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

bDnbHUEi
KOMENTARZE
(23)
Jack
3 lata temu
Też mi odkrycie. Chleb pełny je się, aby mieć bezwartościowy pokarmowo błonnik, który służy jedynie utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Odżywcze różnice występują między chlebem na zakwasie i chlebem na drożdżach. Ten pierwszy ma znacznie więcej mikroelementów. Pieczywo drożdżowe zwiększa ryzyko zachorowania na drożdżyce i inne grzybice przewodu pokarmowego. Dzikie drożdże w zakwasie nie są szkodliwe, gdyż produkty ich przemiany materii są substratem dla bakterii kwasomlekowych, które zakwaszają przewód pokarmowy i wybijają drożdżaki, pleśnie i inne grzyby no i rozkładają kwas fitynowy uwalniając związane mikroelementy - tym więcej im bardziej razowe jest pieczywo. Z tego wynika, że najzdrowsze (błonnik + mikroelementy) jest razowe, żytnie pieczywo na zakwasie.
jan
3 lata temu
czyli tak jak bylo i lat temu, 5-10,20-25,30-35,40-50+ tak jest i dzisiaj, tylko od rodzaju badan i platnika zalezy co jest aktualnei zdrowe a co szkodliwe, i zadne z tych badan nei jest prawdziwe bo sponsorowane przez dana strone jak i nigdy nie jest pelne bo pelnego nie da sie zrobic.
wrx
3 lata temu
tu nie chodzi o zawartosc składników odźywczych, a o zanieczyszczenia, pochodzących z technologii produkcji - z tego co kojarzę, przed zbiorem pszenica jest najbardziej spryskiwana roundupem - a dokładnie o glifosat w ziarnach zbóż. Pzdr
bDnbHUEj
DIETA CUD!!!
3 lata temu
Chleb można jeść, ino z kiełbaso i popijać bimberkiem i cieszyć się młodością do późnych lat 30-tych :D
MaS
3 lata temu
Eureka! :P Ja nigdy nie "kupiłem" tematu, że ciemny chleb jest zdrowszy od jasnego, dlatego nie mam teraz się na co nawracać po przeczytaniu tego artykułu. Na szczęście powoli do życia ludzi przecieka coraz więcej prawdy, a i sami ludzie orientują się, że przeróżne firmy i media kit im wciskają. Tak teraz jest z tym chlebem. Ludzie przestali więcej kupować chleb "ciemny", to teraz "nałkoffcy" się z tego wycofują. Typowe.
Najnowsze komentarze (23)
Alefa
3 lata temu
Z tego zboża na pewno,bo to samo puste ,nasączone truciznami GMO
Technolog żyw...
3 lata temu
Z niektórych wypowiedzi można zrozumieć, że się ludzie obawiają, że dodawane do chleba drożdże rozwiną im się, w przewodzie pokarmowym. Tymczasem drożdże nie przeżywają wypieku. Są natomiast źródłem witamin z grupy B, dużych ilości kwasu foliowego, białka, błonnika. Dodatek drożdży, nie oznacza, że chleb nie był zrobiony z zakwasu.
słowianka
3 lata temu
Kto finansował badania? Firmy sprzedające mąkę z pełnego przemiału?
CNNN
3 lata temu
Jak najdalej od pszenicy i konserwantow .
erty
3 lata temu
No i GMO
999
3 lata temu
odkąd piekę swój chleb czuję sie lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ireneusz-hern...
3 lata temu
Może skończy się windowanie cen . (Np. kilogram mąki orkiszowej 10 zł)
MaS
3 lata temu
Eureka! :P Ja nigdy nie "kupiłem" tematu, że ciemny chleb jest zdrowszy od jasnego, dlatego nie mam teraz się na co nawracać po przeczytaniu tego artykułu. Na szczęście powoli do życia ludzi przecieka coraz więcej prawdy, a i sami ludzie orientują się, że przeróżne firmy i media kit im wciskają. Tak teraz jest z tym chlebem. Ludzie przestali więcej kupować chleb "ciemny", to teraz "nałkoffcy" się z tego wycofują. Typowe.
bDnbHUEb
bubu
3 lata temu
habubu babu bubu
Nieborak
3 lata temu
I tak rak i tak rak
ewa
3 lata temu
Nie wiem, ale ostatnio nawet lubię chleb.
Zaciekawiona
3 lata temu
Hehe dopiero czytałam na tej stronie artykuł o tym który chleb jest najlepszy. A tu już się to wyklucza.
DIETA CUD!!!
3 lata temu
Chleb można jeść, ino z kiełbaso i popijać bimberkiem i cieszyć się młodością do późnych lat 30-tych :D
ddd
3 lata temu
białe jest rasistowskie, a ciemne nie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić