Fioletowy i zdrowy. Dlaczego warto jeść ten chleb?

20

Pieczywo od pewnego czasu uważa się za przyczynę tycia i podwyższonego ciśnienia krwi. Jednak zdanie na temat "wroga numer jeden dietetyków" może się zmienić dzięki wynalazkowi naukowca z Singapuru.

Fioletowy i zdrowy. Dlaczego warto jeść ten chleb?
(Instagram.com, rockinglaurie)

Profesor Zhou Weibiao od dawna pracował nad zmianą składu chleba. Chciał jednak zachować tradycyjną strukturę i smak. Pieczywo, które wynalazł podczas pracy na Uniwersytecie Krajowym w Singapurze składa się tylko z naturalnych składników. Badacz swoją pracę rozpoczął od wyekstrahowania antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych, nadających różnorodne barwy kwiatom i owocom. Użył do tego czarnego ryżu. Później otrzymane składniki dodał do chleba i upiekł zdrowe bochenki o niespotykanym kolorze.

Ciasto pieczone było w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki temu 80% właściwości antyoksydantów zawartych w antocyjanach zostało zachowanych. Poza tym składnik reaguje z enzymami skrobi zawartymi w mące, sprawiając, że fioletowy chleb jest o 20% łatwiejszy do strawienia niż tradycyjny. Tymczasem głównym problemem białego chleba jest to, że trawimy go bardzo szybko, przez co zawarty w nim cukier trafia od razu do krwiobiegu

*Fioletowego chleba nie da się jeszcze kupić, ale to się może niedługo zmienić. *Profesor Weibiao rozpoczął rozmowy z głównymi producentami i możliwe, że już wkrótce zobaczymy to pieczywo na sklepowych półkach. W międzyczasie do profesora dzwonią ludzie z całego świata, którzy eksperymentują z jego przepisem na różne sposoby.

Zadzwonił do mnie człowiek z RPA. Był bardzo podekscytowany. Chciał wiedzieć, czy umieszczenie antocyjanów w czekoladzie da ten sam efekt. Powiedziałem mu, że to nie takie proste, ponieważ w czekoladzie nie zajdzie taka sama reakcja jak ze skrobią - śmiał się profesor rozmawiając z CNN.

Zobacz też:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić