o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Fioletowy i zdrowy. Dlaczego warto jeść ten chleb?

13
Podziel się

Pieczywo od pewnego czasu uważa się za przyczynę tycia i podwyższonego ciśnienia krwi. Jednak zdanie na temat "wroga numer jeden dietetyków" może się zmienić dzięki wynalazkowi naukowca z Singapuru.

Fioletowy i zdrowy. Dlaczego warto jeść ten chleb?
(Instagram.com, rockinglaurie)
bDZujWER

Profesor Zhou Weibiao od dawna pracował nad zmianą składu chleba. Chciał jednak zachować tradycyjną strukturę i smak. Pieczywo, które wynalazł podczas pracy na Uniwersytecie Krajowym w Singapurze składa się tylko z naturalnych składników. Badacz swoją pracę rozpoczął od wyekstrahowania antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych, nadających różnorodne barwy kwiatom i owocom. Użył do tego czarnego ryżu. Później otrzymane składniki dodał do chleba i upiekł zdrowe bochenki o niespotykanym kolorze.

Ciasto pieczone było w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki temu 80% właściwości antyoksydantów zawartych w antocyjanach zostało zachowanych. Poza tym składnik reaguje z enzymami skrobi zawartymi w mące, sprawiając, że fioletowy chleb jest o 20% łatwiejszy do strawienia niż tradycyjny. Tymczasem głównym problemem białego chleba jest to, że trawimy go bardzo szybko, przez co zawarty w nim cukier trafia od razu do krwiobiegu

*Fioletowego chleba nie da się jeszcze kupić, ale to się może niedługo zmienić. *Profesor Weibiao rozpoczął rozmowy z głównymi producentami i możliwe, że już wkrótce zobaczymy to pieczywo na sklepowych półkach. W międzyczasie do profesora dzwonią ludzie z całego świata, którzy eksperymentują z jego przepisem na różne sposoby.

bDZujWET

Zadzwonił do mnie człowiek z RPA. Był bardzo podekscytowany. Chciał wiedzieć, czy umieszczenie antocyjanów w czekoladzie da ten sam efekt. Powiedziałem mu, że to nie takie proste, ponieważ w czekoladzie nie zajdzie taka sama reakcja jak ze skrobią - śmiał się profesor rozmawiając z CNN.

bDZujWFu
KOMENTARZE
(13)
Tola
5 lata temu
Co za niespójne bzdury...zero wiedzy o chemii...ale barany wszystko kupią- i ktoś zrobi kasę. Na kolorowym chlebie...
Dr.Nick
5 lata temu
Antyoksydanty giną w temp. Powyżej 42' C,,,,a oni używali 200......bez komentarza
ocochodzi
5 lata temu
" Poza tym składnik reaguje z enzymami skrobi zawartymi w mące, sprawiając, że fioletowy chleb jest o 20% łatwiejszy do strawienia niż tradycyjny. Tymczasem głównym problemem białego chleba jest to, że trawimy go bardzo szybko, przez co zawarty w nim cukier trafia od razu do krwiobiegu". CZyli co właściwie autor chciał przez to powiedzieć? To dobrze , czy źel , że łatwiejszy, skoro biały trawiony za szybko - to źle ?
bDZujWFv
KLAWESYN
5 lata temu
Nasze polskie żule znają ten patent od wielu lat. Tajemny składnik - denaturat.
Wiem co jem
5 lata temu
Zamiast extraktów lepiej więc jeść pełnoziarnisty ryż! Też fasolę i kasze!
dziod
5 lata temu
grzeszycie oj grzeszycie ludziska, oby wam tego chleba zwykłego najzwyklejszego nigdy nie brakowało, bywałem głodny, tak naprawdę głodny, nie że zapomniałem kanapek do pracy czy coś w tym stylu, tylko wstyd powstrzymał mnie przed grzebaniem w śmietniku, a głód boli oj boli, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak mogą boleć jelita (puste), cieszcie się że macie chleb powszedni i nie próbujcie się nim bawić w kolorowanki i inne bzdury, pozdrawiam i wesołych świąt i smacznego jajka i chlebka
Polak
5 lata temu
Chleb nie tuczy... Tuczy to co z nim jesz. Np. dżem w 100g którego jest 30-40g białego cukru.
Rolikos
5 lata temu
taki sam chleb mam jak sobie przepuszczę przez niego " denaturat " :)
graham
5 lata temu
Ale po co to ? Po co ?..
klient
5 lata temu
Sol drogowa jako dodatek.Smacznego.
klient
5 lata temu
Ktora piekarnia,ktory zaklad przetworstwa miesa w Polsce w tym roku dodal sol drogowa do jedzenia??????????????????????????????????????????? Zimy nie bylo to na 100% sol zjadamy tylko w czym ona jest?
Znane od dawn...
5 lata temu
Od wieków w Polsce znany był ,, Buracarż,, Chleb z dodatkiem czerwonego buraka obniżający ciśnienie
Otaku
5 lata temu
Większości "cukru" w chlebie i tak nie strawimy bo to celuloza - więcej energii da samo masło niż kromka na której zostało rozsmarowane. A i makaron gniecie chleb pod względem zawartej energii (średnio o 100 kcal)
bDZujWFn
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić