Całe życie źle rozmrażaliśmy jedzenie. Tak to trzeba robić
Najczęstszy sposób rozmrażania jedzenia to wyjmowanie go skutego lodem i zostawienie na całą noc w lodówce. W ten sposób powoli dochodzi do siebie i wciąż pozostaje w temperaturze gwarantującej jego bezpieczeństwo. Naukowcy uważają jednak, że to nienajlepszy sposób.
Najlepsza metoda rozmrażania to zanurzanie jedzenia w wodzie. Zimnej wodzie z kranu, żeby być dokładnym. Najlepiej przewodzi ciepło, więc zamrożone plastikowe opakowanie powinno szybko i bez szkody dla pożywienia się rozmrozić. Taką metodę sugerują szwedzcy naukowcy zajmujący się sprawami pokarmu - informuje metro.co.uk.
Nigdy nie było naukowego dowodu na to, że rozmrażanie w lodówce jest najlepsze. Może stoi za tym myśl, że ten sposób jest najbardziej higiniczny. Rozmrożone jedzenie faktycznie powinniśmy trzymać w lodówce, ale najlepszym i najszybszym sposobem rozmrażania jest woda - twierdzi prof. Bjørg Egelandsdal.
Rozmrażanie w mikrofalówce uszkadza mięso. Należy dać sobie spokój z tym sposobem. Rozmrażanie w lodówce nie jest złe, ale zupełnie niepotrzebnie trwa tak długo, a proces bez żadnej szkody dla produktu można wielokrotnie skrócić.
Autor: Bartosz Nowak
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
