Bartosz Nowak| 

Zmywanie jest proste? Po tym zmienisz zdanie

12

Wrzucanie wszystkich naczyń do zlewu "jak leci" może być wygodne, ale nie prowadzi do higienicznego ich mycia. Specjaliści znaleźli jednak na to sposób.

Zmywanie jest proste? Po tym zmienisz zdanie
(Pixabay.com)

Najważniejsza jest organizacja. Żeby naczynia były tak czyste, że można z nich jeść - a dokładnie o to nam chodzi - trzeba najpierw przygotować zlew. Warto go starannie przetrzeć, bo bakterie lubią się w nim gromadzić. Następnie trzeba posegregować naczynia na grupy: sztućce, szklanki, talerze, garnki itp.

Czysty zlew trzeba napełnić gorącą wodą. Należy również dolać trochę płynu do mycia naczyń, ale to gorąca woda robi większość roboty, więc nie trzeba z nim przesadzać. Każdą grupę po kolei, zaczynając od szklanych rzeczy, a potem przechodząc od najczystszych po najbrudniejsze, wkładamy do zlewu i zaczynamy po kolei myć. Obok warto postawić dużą miskę do płukania umytych naczyń.

Rękawiczki mogą dużo pomóc. Nie tylko ochronią skórę na rękach przed detergentem, ale również pozwolą na użycie cieplejszej wody. Jeśli ta stanie się mętna lub nieco się ostudzi, warto opróżnić zlew, oczyścić go i ponownie nalać gorącej wody. Z garnków i patelni usuwamy resztki jedzenia, a bardziej oporne zalewamy wodą. Nie zostawiamy ich jednak na kilka godzin czy na noc, ponieważ 20 minut z dodatkiem sody oczyszczonej w zupełności wystarczy - informuje news.com.au.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić