Ceny grozy w Krynicy Morskiej. Lepiej usiądź, zanim klikniesz
Wakacje nad polskim morzem to prawdziwy luksus. Ceny szaleją, a media rozpisują się o "paragonach grozy". Drożyzna opanowała nadbałtyckie kurorty, nie inaczej jest w Krynicy Morskiej. Bursztynowe suweniry kosztują nawet 900 zł, a za pluszową maskotkę zapłacimy – bagatela – 299 zł. A po ile ryby?
O aktualnych cenach w Krynicy Morskiej donosi facebookowy profil "Na Mierzeję". Zakupy na straganach mogą poważnie odchudzić portfele turystów. Najdroższe są popularne wśród zwiedzających nadbałtyckie kurorty ozdoby bursztynowe. Zapłacimy za nie nawet 900 zł.
Na krynickich straganach możemy również kupić rozmaite pluszowe maskotki. Najdroższe z nich kosztują aż 299 zł. A co z posiłkami?
Dzbanek kompotu kosztuje niekiedy aż 21 zł, a zwykły ziemniak na patyku – 18 zł. Botwinka kosztuje natomiast 15 zł. Za obiad składający się z pieczonego łososia, surówek i frytek zapłacimy ok. 69 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zuchwały napad na Gubałówce. Bankomaty wyleciały w powietrze
Ile kosztują ryby nad polskim morzem?
Konsumpcja świeżej ryby nad polskim morzem to niemal obowiązek. Ile kosztują ryby w smażalni w Krynicy Morskiej? Za fileta z dorsza z frytkami i surówką zapłacimy 56 zł. Tyle samo kosztuje tusza halibuta i flądry z tym samym zestawem dodatków.
Za samą rybkę zapłacimy natomiast 40 zł, frytki 14 zł, a za surówkę – 11 zł. Internauci w komentarzach zauważają dysproporcje: ceny za "dodatki" wydają się wysokie, natomiast koszt świeżej ryby – optymalny.
Ceny już niemalże adriatyckie mamy. Litr kompotu w cenie flakonu wina w Chorwacji – czytamy
Za to cena ryby z frytkami i surówką wcale nie jest wyższa niż obiad w restauracji w przeciętnym polskim mieście.
Mieszkam w mieście turystycznym, gdzie jest wiele restauracji i często w nich jadam, więc wiem, ile kosztuje obiad. Zestaw obiadowy za 56 zł nad morzem w długi weekend to naprawdę nie jest bardzo drogo – napisała pani Aleksandra.
Ile kosztuje obiad w restauracjach w waszym mieście? Dajcie znać w komentarzach.