oprac. KBB

Gdzie wyląduje Spychalski? Człowiek Dudy odszedł ze stanowiska. Ma już nową pracę?

Podziel się:

Rzecznik prezydenta Dudy Błażej Spychalski poinformował, że odchodzi z kancelarii. Poprzedni prezydencki minister Paweł Mucha, który tak zrobił, ma dziś dwie intratne fuchy - w NBP i PZU. Gdzie wyląduje Spychalski?

Błażej Spychalski odszedł z Kancelarii Prezydenta. Gdzie znajdzie nową pracę? (Rafał Guz, Rafał Guz)

"Dziękuję prezydentowi Andrzejowi Dudzie za zaufanie, którym obdarzył mnie ponad 3 lata temu! To wielka odpowiedzialność i honor służyć u jego boku Polsce, to także wspaniały czas dla mnie osobiście. Dzisiaj kończę pracę ministra, ale nadal będę wspierał prezydenta jako społeczny doradca" - napisał Błażej Spychalski na Twitterze.

Spychalski był ministrem prezydenckim

Spychalski pełnił funkcję rzecznika Andrzeja Dudy, był w randze ministra. Dokładnie tak samo jak Paweł Mucha, który złożył wypowiedzenie ostatniego dnia 2020 roku. Mucha nie był rzecznikiem, ale szefem prezydenckiego biura.

Zobacz także: Nowa posada dla rzecznika Dudy? Niecodzienny komentarz z PiS

Paweł Mucha 31 grudnia 2020 przestał być zastępcą szefa KPRP i został społecznym doradcą prezydenta. A kilka dni później jego podstawowym zajęciem stało się doradzanie szefowi NBP, Adamowi Glapińskiemu. Jego zarobki na tym stanowisku nie są znane, ale z danych NBP wynika, że doradcy prezesa mogą liczyć na pensję w wysokości przynajmniej 20 tysięcy złotych miesięcznie, ale są i tacy, którzy dostają 38 tysięcy złotych miesięcznie (kwoty brutto).

To dla Muchy mało, więc postarał się też o inną pracę. W czerwcu 2021 roku PZU, czyli największy w Polsce ubezpieczyciel, który jest w rękach Skarbu Państwa, powołał Pawła Muchę, doradcę prezesa NBP i doradcę prezydenta RP, do rady nadzorczej spółki. Na tym stanowisku (jak wynika z raportów PZU) zarabia się ok. 190 tysięcy złotych rocznie, czyli ok. 16 tysięcy miesięcznie.

Mucha na stanowisku szefa rady nadzorczej PZU zastąpił Macieja Łopińskiego - ministra w kancelarii Andrzeja Dudy. Łopiński zrezygnował z funkcji, ale dosłownie kilka godzin po ogłoszeniu decyzji został przewodniczącym rady nadzorczej PKO BP.

Z kancelarii do państwowej spółki

Przed Muchą szefową kancelarii prezydenta była Małgorzata Sadurska. Odeszła w roku 2017 i dziś zarabia w PZU ponad 130 tysięcy złotych miesięcznie. W zeszłym roku jej konto spuchło o 1,5 miliona złotych.

Na razie nie jest znana przyszłość Błażeja Spychalskiego, w ciągu kilku dni powinno się jednak wyjaśnić, gdzie będzie teraz pracował. Plotki mówią o Orlenie.

money.pl