aktualizacja 

Niepokojąca prawda o kebabach. Inspekcja Handlowa dała mięso do laboratorium

9

W bułce, tortilli, na ostro czy z baraniną. Bez względu na rodzaj serwowanych kebabów, kontrola bud z popularnym w Polsce tureckim fast foodem wykazała szereg nieprawidłowości. Na 109 punktów gastronomicznych w całej Polsce, aż w 89 nie spełnia norm według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Niepokojąca prawda o kebabach. Inspekcja Handlowa dała mięso do laboratorium
Przeprowadzili kontrolę kebabów. Aż trudno uwierzyć w wyniki (Adobe Stock)

Wyniki kontroli przeprowadzonych w punktach gastronomicznych specjalizujących się w serwowaniu kebaba przed kilkoma dniami opublikowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Nie ucieszą one fanów popularnego dania, bo ich wynik jest druzgocący dla większości miejsc i nie przynosi im dobrej sławy. Według kontrolerów w ponad 81 procentach lokali wykryto nieprawidłowości. W wielu dotyczyły one deklarowanego składu potraw podawanych w lokalu.

Na czym polegało badanie? Przede wszystkim urzędnicy skupili się na analizie składu dań z karty i ich oznakowaniu. Analiza laboratoryjna mięsa okazała się niezgodna z deklaracja sprzedawców aż w 53 przypadkach na 98 miejsc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Głównie chodziło o rodzaj mięsa, jaki miał wchodzić w skład sprzedawanych potraw. Na przykład w daniach z wołowiną, laboranci znajdowali tańszego kurczaka.

Rażące błędy pojawiły się też podczas znakowania dań. Marketowy ser w miejsce fety, tańsze zamienniki warzyw bądź mięs stwierdzono aż w 104 na 139 poddanych analizie potraw.

Okazało się też, że w budkach z kebabami, na próżno klientom przychodzi szukać kart z wykazem alergenów. Osoby chcące sprawdzić skład potraw pod tym kątem praktycznie nie mają na to szans w większości sprawdzanych miejsc.

W związku z serwowanie "sfałszowanych wyrobów" aż w 48 przypadkach właściciele będą musieli zapłacić kary. To była pierwsza kontrola przeprowadzona w tego typu gastronomii - informuje IJHARS.

Trwa ładowanie wpisu:twitter
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić