Ważny komunikat GIS. Masz ten produkt? Wyrzuć natychmiast
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał kolejne bardzo ważne ostrzeżenie publiczne. Tym razem dotyczy ono wycofania określonych partii mąki migdałowej. Wszystko ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn.
Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka - donosi GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Firmy zwalniają pracowników. Eksperci: to są lokalne dramaty, tragedii na rynku nie ma
Mąka wycofana. Oto szczegóły
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - podaje GIS.
Zaznaczono poza tym, że nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów, tj.:
partia/data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 28-02-2025
2P14.03/1 28-02-2025
2P15.03/1 28-02-2025
2P20.03/1 20-12-2024
2P21.03/1 21-12-2024
2P22.03/1 22-12-2024
2P23.03/1 23-12-2024
2P27.03/1 27-12-2024
2P28.03/2 28-12-2024
2P29.03/1 29-12-2024
2P29.03/2 29-12-2024
2P02.04/1 02-01-2025
2P03.04/1 03-01-2025