Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli

63

Belgijscy urzędnicy nakazali zamknięcie fabryki czekolady należącej do włoskiej firmy Ferrero. Potwierdzono w niej kilkadziesiąt przypadków salmonelli. Zakład zajmował się produkcją popularnych Kinder Niespodzianek.

Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli
W jajkach-niespodziankach wykryto przypadki salmonelli (Getty Images, PA Wire/PA Images)

Fabryka czekolady w Arlon zostanie wkrótce zamknięta. Bakterie Salmonelli wykryto w wyprodukowanych przez nią słodyczach Kinder w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Belgii. Ferrero przeprosiło za całą sytuację i przyznało się do "wewnętrznych zaniedbań".

Belgia zamyka fabrykę czekolady. "Ta decyzja jest konieczna"

Radykalną decyzję o zamknięciu fabryki belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA) podjął po tym, jak włoska firma nie dostarczyła mu pełnych danych na temat wewnętrznego dochodzenia. Urząd podaje, że śledztwo jest w toku. Fabryka będzie mogła zostać ponownie otwarta, gdy Ferrero będzie w stanie zapewnić gwarancje zgodności swoich produktów z regulacjami dotyczącymi żywności.

Taka decyzja nigdy nie jest podejmowana pochopnie. Obecne okoliczności sprawiają, że jest ona konieczna. Nigdy nie można lekceważyć bezpieczeństwa żywnościowego naszych obywateli – poinformował w oświadczeniu belgijski minister rolnictwa David Clarinval.

Z półek sklepowych w Belgii zniknąć mają popularne Kinder Niespodzianki, ale także Kinder Niespodzianki Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons. AFSCA zaleciła obywatelom, by nie spożywali wymienionych słodyczy.

Wycofali Kinder Niespodzianki ze sklepów. Kilkadziesiąt przypadków zakażeń

Wcześniej podjęto decyzję o wycofaniu produktów marki Kinder ze sklepów w USA. Na początku tego tygodnia Ferrero wycofało swoje czekoladki z supermarketów w Wielkiej Brytanii. Wszystkie produkty podejrzewane o zanieczyszczenie bakteriami salmonelli zostały wyprodukowane w tej samej belgijskiej fabryce.

Podjęte decyzje mają charakter prewencyjny. Żaden z produktów wprowadzonych do obrotu nie dał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli – podkreśla w oświadczeniu Ferrero.

Jakiś czas temu w Wielkiej Brytanii odnotowano ponad 60 zakażeń salmonellą, w głównej mierze u małych dzieci. Europejska agencja zdrowia poinformowała, że badane są dziesiątki przypadków infekcji związanych ze spożyciem czekolady. Bakterie salmonelli mogą powodować poważne infekcje, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Obejrzyj także: Producent czekoladek otwiera fabrykę

Autor: JKM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić