9 trików, aby owoce i warzywa długo były świeże

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9One nie znoszą lodówki

Obraz
© Shutterstock.com

Paprykę, ogórki i pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej. W lodówce stracą sprężystość i staną się miękkie. Podobnie jest z ziemniakami, marchwią i cebulą.

/ 9Awokado

Obraz
© Flickr/Nate Steiner

Niedojrzałe awokado trzymaj w temperaturze pokojowej w papierowym worku lub owinięte w gazetę. Poczekaj, aż po kilku dniach dojrzeje, włóż owoc do foliowego woreczka i schowaj do lodówki. Dzięki temu długo pozostanie świeże.

/ 9Banany

Obraz
© imgur

W lodówce szybko staną się czarne i stracą smak. Najlepiej przechowuj je w temperaturze pokojowej, ale końcówki owiń folią.

/ 9Nie za zimno

Obraz
© Flickr/leosaumurejr

Im niższa temperatura, tym trudniej utrzymać świeżość i aromat warzyw i owoców. W nowszych lodówkach najcieplej jest w dolnych szufladach, gdzie system chłodzenia znajdujący się na tylnej ścianie ma utrudniony dostęp. Jeśli masz taką lodówkę, tam trzymaj te produkty.

/ 9Nie obok siebie

Obraz
© Flickr/John Davey

Dojrzałe banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen. Na ten związek chemiczny wrażliwe są z kolei jabłka, bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchew czy brokuły - w kontakcie z etylenem szybciej gniją. Trzymaj te dwie grupy produktów z dala od siebie.

/ 9Myj dopiero przed jedzeniem

Obraz
© Flickr/Melissa Doroquez

Po pierwsze, nigdy nie myj warzyw ani owoców przed włożeniem ich do szafki czy lodówki. Woda usunie naturalną barierę produktów przed pleśnią. Jeśli coś jest bardzo brudne, przetrzyj to suchym ręcznikiem papierowym.

/ 9Ziemniaki i cebula osobno

Obraz
© Flickr/Rebecca Siegel

Jeśli trzymasz te warzywa razem, ziemniaki zaczynają kiełkować. Tracą wtedy swoje wartości odżywcze i więdną.

/ 9W ciemności

Obraz
© Flickr/Steve Terrell

Czosnek i cebula nie lubią światła. Jeśli nie masz warunków, aby trzymać je w ciemności, schowaj je chociaż do papierowych torebek z kilkoma niewielkimi otworami.

/ 9Jabłko w ziemniakach

Obraz
© Flickr/Kim Siever

Jeśli dorzucisz do ziemniaków jedno lub dwa jabłka, warzywa zachowają świeżość na dłużej.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos