Niezbędnik
Typowy mężczyzna je to, co zrobi mu żona lub znajdzie w restauracji w miejscu pracy. Nasz organizm potrzebuje jednak konkretnych składników odżywczych. Im jesteśmy starsi, tym bardziej zbilansowanych posiłków potrzebujemy. Wystarczy jednak kilka trików, żeby pozytywnie wpłynąć na naszą dietę. Rob Hobson, specjalista żywienia mieszkający i pracujący w Londynie, wyróżnił sześć produktów, które powinien jeść każdy mężczyzna. Oto one.
Stek
Spory kawałek wołowiny to doskonałe źródło cynku, który wzmacnia układ odpornościowy, pomaga leczyć rany i wzmaga wzrost komórek. Niestety, wołowinę powinniśmy ograniczyć do 500 g tygodniowo, ale to wciąż 2 duże lub 3 mniejsze steki lub burgery.
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Orzechy brazylijskie
Orzechy to bogate źródło zdrowych tłuszczów, magnezu, witamin E i B. Ale przede wszystkim selenu, niezbędnego w procesie powstawania nasienia. Badania wykazały, że u mężczyzn z gorszą jakością spermy występował niedobór tego pierwiastka. Orzechy brazylijskie to świetny pomysł na przekąskę między większymi posiłkami. Są jednak kaloryczne, więc ograniczcie się do 5 sztuk.
Jajka
Wiele osób wciąż wierzy w ostrzeżenia sprzed lat, jakoby nadmiar źle wpływał na nasze zdrowie. Jajka to jednak jeden z najzdrowszych produktów, bogaty w pełnowartościowe białko. Poza tym są niskokaloryczne. Pomagają zrzucić wagę i nabrać energii. Jedz, ile możesz.
Łosoś
Tłuste ryby to konieczność przynajmniej jeden, dwa razy w tygodniu. Zawarte w nich kwasy Omega-3 nie tylko zmniejszają ryzyko chorób serca, ale również redukują stany zapalne, zapobiegają problemom z płodnością i depresją. Sushi działa równie dobrze co filet z łososia.
Czerwona papryka
To największe źródło witaminy C. Jedna czwarta zaspokaja 100 proc. jej dziennego zapotrzebowania. Czerwone warzywa bogate są również w likopen. Szczególnie poleca się je mężczyznom będącym w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty lub już walczącym z tą chorobą. Jak pokazują badania, spożycie 10 porcji pomidorów w tygodniu może obniżyć ryzyko wystąpienia raka prostaty aż o 35%.
Fasola nerkowa
Jest bogata w potas, wapń i fosfor, a także wspominany przy okazji steku cynk. W tym zestawieniu znalazła się jednak głównie dzięki dużej ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na procesy trawienne, chroni przed chorobami serca, cukrzycą i obniża cholesterol. Szybko zapycha, dzięki czemu pomaga schudnąć.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.