Bartosz Nowak| 

8 sztuczek, dzięki którym zamienisz się w szefa kuchni

7
1/8

Ogień oznacza smak

Ogień oznacza smak
(Pixabay.com)
0
0

Pieczenie rozpoczynaj od razu w bardzo gorącym piekarniku, mięso smaż na mocno rozgrzanej patelni, a warzywa grilluj - zamiast gotować. Dzięki temu wszystkie twoje potrawy zyskają głębię smaku. Wszystko za sprawą karmelizacji cukrów znajdujących się w zewnętrznej powłoce produktów.

2/8

Temperatura jest względna

0
0

Zaufaj swoim zmysłom, a nie technologii. Przepisy mogą podawać dokładną temperaturę pieczenia, ale twój piekarnik wcale nie musi mieć takiej, jak wskazuje pokrętło. To tylko wskazówka. Musisz pamiętać, że moment przygotowania dania zależy od wielu czynników, dlatego nie podążaj ślepo za przepisem, ale zdaj się na wzrok i zapach.

3/8

Szukaj kości

0
0

Mięso z kością zawsze będzie miało głębszy, bardziej interesujący smak niż filety, a ugotowany na nim bulion doda bogaty smak twoim zupom i sosom. Ta kość w T-Bone steku w końcu po coś tam jest.

4/8

Noże same się nie naostrzą

0
0

Może wydawać się to oczywiste, ale wiele osób zapomina, że noże trzeba co jakiś czas ostrzyć. Jest to podstawowe narzędzie w kuchni, dlatego warto zainwestować w dobrą ostrzałkę, nauczyć się jej używać i korzystać z niej regularnie. Ostry nóż jest nie tylko bardziej bezpieczny w pewnej dłoni, ale też gotowanie staje się szybsze i łatwiejsze.

5/8

Przepis to tylko wskazówki

0
0

Nie bój się wprowadzać drobnych zmian do przepisów, z których korzystasz. Raz możesz zrobić zgodnie z zaleceniami, żeby poznać zakładany przez autora smak. Ale nic się nie stanie, jeśli z różnych powodów, zdrowotnych czy smakowych, będziesz chciał zamienić wołowinę na kurczaka albo pietruszkę na bazylię.

6/8

Cierpliwość jest cnotą

0
0

Cokolwiek wskazuje ci przepis, jeśli cebula nie skarmelizuje się w ciągu 5 minut, a risotto nie będzie gotowe po kwadransie, to musisz po prostu czekać. Dobre jedzenie potrzebuje czasu i nic na to nie poradzisz.

7/8

Próbuj

0
0

Dobry kucharz zawsze ma przy sobie łyżeczki, którymi próbuje poszczególne części składowe przyrządzanego dania. Przygotowywanie i podawanie jedzenia bez wcześniejszej degustacji to szaleństwo.

8/8

Nie przepraszaj

0
0

Nawet jeśli po drodze coś poszło nie po twojej myśli, to najprawdopodobniej i tak będziesz jedyną osobą przy stole, która to zauważy. Nie przyciągaj uwagi do niedoskonałości mówiąc, że coś ci nie wyszło. Tym bardziej, że wiele osób przymknie oko na drobne niedociągnięcia w zamian za darmowy obiad.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić