Taka sytuacja
Gordon Ramsay twierdzi, że nigdy nie tknie jedzenia w samolocie. "Pracowałem przez 10 lat dla linii lotniczych, więc wiem, gdzie jedzenie było, co się z nim dzieje i ile czasu zajmuje przetransportowanie go na pokład samolotu." Co więc jest takiego strasznego w jedzeniu podczas lotu i dlaczego lepiej zapakować sobie kanapki na wynos?
Jedzenie jest trzydniowe
Posiłki opracowywane są przez same linie lotnicze, ale za ich przygotowanie odpowiadają firmy cateringowe. Dostarczenie gotowych dań do samolotu to wielkie logistyczne przedsięwzięcie, dlatego nigdy nie jesz podczas lotu nic świeżego. Posiłki są zamrażane i najczęściej dopiero trzeciego dnia docierają na pokład, gdzie są podgrzewane przez załogę.
Lot sprawia, że zawsze czujemy mniej smaku
10 km nad ziemią nasze kubki smakowe działają o wiele słabiej niż zwykle. To dlatego jedzenie w samolocie wydaje się pozbawione smaku, chociaż linie lotnicze starają się zrekompensować to dodawaniem ostrych przypraw, które mogą nieco poprawić ich walory smakowe. Dodatkowa dawka soli też może pomóc, ale nie jest to specjalnie zdrowe rozwiązanie.
Posiłki są o wiele bardziej kaloryczne
Nasza dieta kończy się w momencie wejścia na pokład. Wg osoby przez lata zajmującej się dostarczaniem jedzenia dla linii lotniczych, każda część posiłku na talerzu ma 300-400 kcal, co daje ok. 1,5 tys kcal na jedno danie. Linie nie przejmują się takimi rzeczami uważając, że jeden posiłek w życiu człowieka ma niewielki na niego wpływ.
Plastikowe sztućce
Wg psychologów z Oxfordu plastikowe sztućce sprawiają, że jedzenie spożywane nimi oceniamy przynajmniej o 10 proc. gorzej niż ten sam posiłek jedzony normalnym nożem i widelcem.
Wszystko jest bardzo brudne
Wg badania wyszukiwarki lotów Skyscanner rozkładane stoliki, na których jemy, są najbrudniejszym miejscem w samolocie. Dotykanie czegokolwiek to igranie z ogniem, ale jedzenie w takich warunkach może być wyzwaniem karkołomnym. Na podróż samolotem zawsze powinno się zabrać ze sobą chusteczki nawilżone płynem antybakteryjnym i przed jedzeniem wytrzeć ręce oraz stolik i tacę.
Nie pij kawy i herbaty
Swój bezsmakowy posiłek dobrze byłoby popić filiżanką kawy lub herbaty, ale na propozycję stewardessy lepiej powiedzieć nie. Zbiorniki z gorącą wodą bardzo rzadko są czyszczone, co potwierdzają badania, które w 12 proc. samolotów znalazły w wodzie niebezpieczne bakterie.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.