Głowa jak talerz. Portrety, które mogą przerazić
Portrety
"Menu" to seria portretów, której pomysłodawcą był kucharz Robbie Postma, a za zrobienie zdjęć odpowiada fotograf Robert Harrison. Stworzone przez ten duet zdjęcia szokują, zaskakują i zadziwiają jednocześnie. Wszystkie wykonane są z dań, a głowa Robbie'ego służy za talerz. Końcowy efekt robi wrażenie.
Wow
Spora część fotografii jest naprawdę niepokojąca, chociaż wszystkie charakteryzacje zrobione są z produktów typowych dla naszych stołów. W tym przypadku to np. owoce morza. Mistrzowska przemiana zwykłego szefa kuchni w potwora rodem z horrorów.
Wino
Nie ma obiadu w restauracji bez wina podkreślającego smak mięsa. Eksplozję tak osiągniętego smaku udało się duetowi uchwycić w doskonały, choć nieco hardkorowy sposób.
Liczy się każdy szczegół
Co ciekawe i imponujące, seria ta pozbawiona jest cyfrowych retuszy czy manipulacji. Postma i Harrison trzymali się zasady cechującej każdego dobrego szefa kuchni przygotowującego menu: przykładania szczególnej uwagi do detali, kompozycji, przygotowania i składników.
Przyprawy
Każdy składnik został odpowiednio przygotowany i własnoręcznie nałożony na "talerz" będący głową szefa kuchni. Niektóre z kompozycji potrzebowały aż dziewięciu godzin przygotowań!
Rośliny strączkowe
Cały projekt zajął im rok. Każde zdjęcie to efekt przygotowań, poszukiwań, planowania, eksperymentowania...
Deser
Deser ten mogliby nazwać "pyszny zombie".
Kawa
Każde ziarenko zostało indywidualnie przygotowane i przyczepione do głowy Postmy. Efekt końcowy robi wrażenie.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.