Zaczynamy sezon!
Choć zima jeszcze do końca nam nie odpuściła, to jednak długi majowy weekend jest oficjalnym startem sezonu grillowego w Polsce. Jak pokazują badania Milward Brown, spotkania wokół grilla to ulubiona forma spędzania czasu wolnego w okresie wiosenno-letnim, wskazywana przez 66 proc. Polaków. Oto kilka inspiracji z całego świata, które w tym roku warto przetestować obok klasyków takich jak kaszanka i karkówka.
Więcej znajdziecie tutaj.
Turcja
Turcy w naszym kraju znani są głównie z kebabów, ale wyciągając grilla w ten długi majowy weekend możemy przygotować inną ich znaną potrawę. Mowa o kumru, czyli kanapce w sercu której jest grillowana kiełbasa wołowa. Oprócz niej ważne są również dodatki: bułka z sezamem, owczy ser, pomidor, ogórki konserwowe i ostre papryczki. Możecie użyć majonezu lub ketchupu, ale Turcy jedzą je bez tych dodatków.
Holandia
Holendrzy raczej nie słyną z grillowania, ale mają jeden przepis, na który warto zwrócić uwagę. Speklap to duże i grubo krojone plastry boczku marynowane na najróżniejsze, jednak zawsze pyszne sposoby. Spróbujcie wariant z papryką, curry, sosem sojowym i czosnkiem. No i odrobiną soli oraz pieprzu. Raj dla mięsożerców.
Finlandia
Nie będzie zaskoczeniem, że Skandynawowie kochają ryby. Finowie na grilla wybierają często łososia. Na filety kładą kawałki cytryny, doprawiają pieprzem i ziołami, a całość zawiniętą w folię aluminiową kładą na grillu. Ponoć najlepiej smakuje z sosem maślano-szczypiorkowym.
Szwecja
Dlaczego do tej pory tego nie robiliśmy? Szwedzi nie owijają w bawełnę i na grilla najchętniej pakują wielki kawał szynki wieprzowej z kością. Mięso marynowane jest wcześniej w oliwie z ziołami, czosnkiem i cytryną. Podawane jest najczęściej z sałatką ziemniaczaną, a tę idealną robią Niemcy, o czym będzie na kolejnym slajdzie.
Niemcy
Żaden grill w Niemczech nie obejdzie się bez sałatki ziemniaczanej. Poszczególne regiony mają na nią swoje przepisy, ale stałym elementem zwykle są ziemniaki w mundurkach, cebula, bulion, musztarda, sól, pieprz, olej i ocet. Warto popróbować ze swoimi smakami, żeby odnaleźć swój idealny przepis.
Czechy
Pivni Burty to kiełbaski wołowo-wieprzowe, które Czesi marynują w piwie przez kilka godzin. Najlepiej z dodatkiem czosnku i cebuli. Można piec je na ognisku, ale z grilla wychodzą lepsze.
Bośnia i Hercegowina
Cevapi to typowe dla krajów bałkańskich danie, którego głównym produktem jest mięso mielone. Najlepiej, żeby była to mieszanka różnych rodzajów. Do mięsa dodaje się cebulę, czosnek, przyprawy i całość formuje się w ruloniki. Danie serwuje się z plackami pita, sosem tzatziki, serem, grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Hiszpania
Jednym z klasycznych przysmaków na hiszpańskich grillach są sardynki. Jest to bardzo prosty przepis, który będziecie mogli łatwo wypróbować: rybki grillowane są w całości, posypane jedynie grubą solą morską. Na koniec skrapia się je cytryną i gotowe. Pamiętajcie tylko, żeby do rozpalenia ognia użyć drewna.
Dania
W Danii hot-dog to element kultury. Najważniejsza jest oczywiście parówka (wieprzowa), mająca specjalnie barwioną na czerwono osłonkę. Można ją gotować lub grillować - my wybierzemy tę drugą opcję. Podawana jest w bułce razem ze słodkimi piklami i prażoną cebulką, polana ketchupem, musztardą i remuladą, czyli sosem na bazie majonezu z warzywami i przyprawami.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.