Jak wyglądają śniadania w naszym regionie Europy?
Rosja
Śniadanie w Rosji zwane jest zavtrak i niewiele różni się od polskiego. Najczęściej na talerzu lądują jajka, twaróg i ser żółty, w towarzystwie kawy lub herbaty. Główna różnica to częsta obecność w porannym posiłku tradycyjnych dla kuchni rosyjskiej blinów podawanych z czerwonym kawiorem.
Czechy
Najpopularniejsze u naszych sąsiadów na śniadanie są rohliki, czyli delikatne pieczywo podawane z masłem, miodem, dżemem, serem, salami lub szynką.
Węgry
Węgierskie śniadanie to reggeli. Królują na nim wszelkiego rodzaju kanapki, ale kiedy zachodzi potrzeba zjedzenia czegoś na szybko, wtedy Węgrzy decydują się na pogácsa z kawą. Są to serowe bułeczki, zapiekane z różnymi dodatkami.
Chorwacja
Chorwaci często na śniadanie jedzą burek, czyli placek wykonany z ciasta filo. Nadziewany jest farszem mięsnym, warzywnym lub serowym. Podawany w formie przypominającej gruby, wielowarstwowy naleśnik, pokrojony na cztery części.
Ukraina
Na śniadanie częstym wyborem na Ukrainie jest kasza gryczana, podawana z lekką sałatką warzywną. Kiełbasa i serowe bliny również nierzadko się pojawiają.
Białoruś
Najpopularniejszym wyborem są draniki, czyli placki ziemniaczane. Podawane z kwaśną śmietaną i kawą lub herbatą do popicia stanowią typowe białoruskie śniadanie.
Serbia
Gdy trzeba zjeść porządne śniadanie, Serbowie wybierają lepinja sa kajmakom, czyli pitę wypełnioną kajmakiem (słodką, gęstą, ciągliwą, twardniejącą z czasem masą, powstałą podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem).
Czarnogóra
Popularnym daniem w Czarnogórze jest popara. Są to resztki chleba ugotowane w mleku.
Albania
Tradycyjne albańskie danie to petulla. Przypominające pączki ciasto jedzone jest najczęściej z dżemem, serem feta, cukrem pudrem lub cynamonem.
Macedonia
Wyjątkowo apetycznie prezentuje się śniadanie w Macedonii. Pastrmajlija to przypominające pizzę ciasto z mięsnymi kulkami na górze, zapiekane z jajkiem lub serem.