Wielkanoc
Święta wielkanocne to idealna pora, żeby przypomnieć sobie jak pyszne i zdrowe są jajka, które można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Z tej okazji Główny Urząd Statystyczny wyliczył, ile w 2016 roku przeciętna kura zniosła jajek. Okazuje się, że z roku na rok sytuacja wygląda coraz gorzej.
219 jajek rocznie
W 2016 roku przeciętna kura zniosła 219 jajek. To gorszy wynik niż rok i dwa lata temu. Biorąc pod uwagę liczby z ostatnich lat nie jest to zły wynik, ale martwić może tendencja spadkowa.
Produkcja
W 2015 roku, kiedy to kury znosiły średnio 223 jajka, w całej Polsce wyprodukowano ich prawie 10,5 mld. Zdecydowany prym wiedzie w tym województwo wielkopolskie, odpowiadające za 34,5 proc. produkcji. 18,9 proc. pochodziło z województwa mazowieckiego, a na trzecim miejscu znalazło się dolnośląskie (6,9 proc.).
Cena
Średnio na targu za jajko trzeba było zapłacić 67 groszy w 2016 roku. W lutym tego roku jest to już 70 groszy, a więc ceny są coraz większe, ale za to cena skupu coraz mniejsza - w zeszłym roku wyniosła 20 groszy.
Spożycie
W zasadzie od 2005 roku jajek jemy coraz mniej. Wtedy było to 215 rocznie na przeciętnego Polaka, w 2015 roku to już zaledwie 144 jajka. Mniej, bo 140, zjedliśmy tylko w 2012 roku. A przecież to niezwykle pożywna bomba witaminowa, której rzekomy zły wpływ na cholesterol został dawno obalony. Pora poprawić ten wynik, a Wielkanoc będzie świetnym początkiem ku temu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.