Śledzie
Niektóre tradycyjne rosyjskie smaki znane są w innych krajach (jak choćby w Polsce), ale zazwyczaj ograniczają się właśnie do Europy Wschodniej. Marynowanego śledzia znaleźć można często również w krajach skandynawskich, tam jednak używa się słodko-słonej marynaty, która rosyjskie kubki smakowe pozostawiłaby w osłupieniu. Małosolne śledzie to obowiązkowa przekąska na każdym rosyjskim przyjęciu i weselu.
Zagadka
Rosja to chyba jedyne miejsce, gdzie Sprite'a można kupić o smaku... ogórków. Najbardziej Rosjan zastanawia jednak, dlaczego firma wybrała właśnie taki smak dla tego napoju, skoro w tym kraju pikle je się zazwyczaj "na zagrychę".
Właściwy ogórek
Chipsy Lay's lepiej znają się na gustach Rosjan i ich ogórki są tymi właściwymi. Chętnie byśmy spróbowali takiego smaku, chociaż lepiej chyba w jednym ręku mieć chipsa, a w drugim ogórka.
Parówki w cieście
Przysmak znany i lubiany w wielu krajach poza Rosją. Nie dość, że stamtąd się wywodzi i tam zdobył największą popularność, to również wciąż wiele krajów nie wie, że parówki można przyrządzić w tak prosty, a jednak doskonały sposób. Ich strata.
Zupa
Podawana na zimno okroszka przyrządzana jest z żółtek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków, zieleniny oraz z pieczonej cielęciny i szynki. Podawana z dodatkiem śmietany. Legenda głosi, że powstała z resztek po innych obiadach, ale Rosjanom nie przeszkadza to delektować się jej smakiem.
Chleb żytni
Krakersy z żytniego chleba również robione są z resztek. Krojony na kawałki wrzucany jest do piekarnika z dodatkiem soli, gdzie zamienia się w pyszny smakołyk. W Rosji sprzedawany jest często w małych torebkach, a je się go najczęściej do piwa.
Mleko
Nie takie zwykłe oczywiście, ale słodkie i skondensowane. Najbardziej ukochany smakołyk rosyjskich dzieci. Wystarczyło coś w nim zanurzyć, choćby palec, i gotowe!
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.