Musisz się dobrze przyglądać
Twoje ciało jest prawdziwą mapą dla niedoborów różnych witamin. Rob Hobson, znany na Wyspach specjalista od żywienia zdradza, na jakie szczegóły warto zwrócić uwagę i o braku jakich witamin świadczą.
Suche usta
To niewątpliwy sygnał od organizmu, że brakuje mu żelaza lub witaminy C. Możesz próbować suplementować je sztucznie, ale nie zaszkodzi też zwiększyć ilości czerwonego mięsa i papryki w diecie.
Łupież
Nawet najdroższy szampon, który zwalcza ten problem, może nie pomóc. Łupież trzeba leczyć także od wewnątrz, zapewniając skórze brakującą biotynę i witaminę B7. Jak je dostarczyć do organizmu? Zacznij jeść więcej migdałów, masła orzechowego, nasion słonecznika i łososia.
Przerzedzające się włosy
To także symptom niedoboru żelaza i witaminy C. By poradzić sobie z tym problemem, dobrze jest spożywać więcej czerwonej fasoli, kiwi, cytryn i truskawek.
Sucha skóra
Może to być skutkiem niedoboru kwasów Omega-6. By w naturalny sposób dostarczyć ich organizmowi, należy jeść więcej indyka, orzeszków pinii, nasion słonecznika i sezamu.
Trądzik
W pewnym wieku to normalna sprawa, ale już po okresie dojrzewania trądzik może świadczyć o niedoborze cynku. Można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy dostarczyć organizmowi więcej owoców morza, szpinaku i nerkowców.
Białe plamy na paznokciach
To ewidentny dowód na to, że brakuje ci cynku lub żelaza. Najlepiej nadrobić to, zwiększając w diecie dawkę ciecierzycy, a także suszonych moreli.
Kruche paznokcie
By poradzić sobie z powodującym ten problem niedoborem żelaza, należy zacząć jeść drobiowe wątróbki, pistacje, soczewicę i nasiona lnu.
Nieświeży oddech
To nie tylko wina niedokładnie mytych zębów. Nieświeży oddech może być znakiem niedoboru żelaza. By uporać się z tym wstydliwym kłopotem, musisz jeść więcej rodzynek, fasoli, groszku i pełnoziarnistych płatków śniadaniowych.
Częste bóle głowy
To nie musi być migrena. Niedobory magnezu, witaminy B6 i B12 także mogą prowadzić do częstych bólów głowy. Można jednak łatwo temu zaradzić. Wystarczy zwiększyć w diecie ilość pestek dyni, suszonych śliwek i bananów.
Wiecznie zimne dłonie i stopy
Noszenie grubszych skarpet i rękawiczek nie pomoże na ten problem. Skuteczne może okazać się jednak zwiększenie ilości czerwonego mięsa, jarmużu, tofu i kminu rzymskiego. Wszystko dlatego, że zimne dłonie i stopy to oznaka niedoboru żelaza.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.