Niskotłuszczowe diety
Nie dajmy się zwariować panującej modzie na zdrowy tryb życia. Wiele osób szuka nadziei na zrzucenie wagi w niskotłuszczowych dietach. Badania wykazały jednak, że najczęściej ich efekt dla zdrowia i utraty wagi jest ledwo zauważalny. Nie bójcie się jeść tłustych produktów, o ile będą to zdrowe tłuszcze. Awokado, ryby i orzechy to doskonałe źródło zdrowia, więc koniecznie dodajcie je do swojej diety.
Używanie BMI
Liczenie wskaźnika BMI jest przestarzałym sposobem na określanie naszej nadwagi. Samo w sobie nie znaczy nic, ponieważ nie bierze pod uwagę różnych czynników, z których najważniejszym jest ile procent tłuszczu i mięśni ma nasze ciało. Nie dajcie więc sobie wmówić, że wysokie BMI oznacza nadwagę. Może, ale wcale nie musi.
Gluten
Bardzo modna dieta, ale przez naukę wciąż uznawana za bezsensowną. Nietolerancję na gluten ma raptem 1 proc. populacji. Na innych nie ma on negatywnego wpływu.
Nić dentystyczna
Plusy używania nici dentystycznej nigdy nie zostały naukowo potwierdzone. Jeśli wierzycie w ich działania, możecie je stosować. Pamiętajcie jednak, że najprawdopodobniej nie ma to większego sensu.
Mleko migdałowe
Na rynku coraz bardziej popularne są alternatywy dla krowiego mleka, a jedną z nich jest mleko migdałowe. Migdały są pełne białka, jednak mleko z nich (migdały stanowią 2 proc.) pozbawione jest większości składników odżywczych. Jeśli więc szukacie zdrowych alternatyw, to mleko sojowe będzie lepsze.
Soki
Wyciskając sok ze świeżych warzyw i owoców pozbawiamy je błonnika, który jest głównym składnikiem, dzięki któremu czujemy się najedzeni. Przyjmujemy za to cały zawarty w nich cukier, co może prowadzić do wahań nastroju i spadku energii.
Detoks
Odtruwanie organizmu fajnie brzmi, ale ma sens jedynie wtedy, kiedy naprawdę mogliśmy się czymś podtruć. Nasz organizm ma wystarczająco efektywny system pozbywania się toksyn - odpowiadają za to wątroba i nerki. Oba narządy świetnie radzą sobie z naturalnym detoksem i nie musimy mu w tym pomagać.
Mikrofalówka
Dużo mówi się o szkodliwości mikrofalówek, które zabijają składniki odżywcze, ale naukowcy są zdania, że to nieprawda. Oczywiście, część z nich zniknie na skutek ciepła, ale to samo stanie się, jeśli podgrzejecie jedzenie w piekarniku lub garnku. Mikrofalówka powinna nawet oszczędzić większą ilość witamin, ponieważ czas podgrzewania jest znacznie krótszy. Smak potraw to już inna sprawa.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.